De nieuwe manager. De nieuwe generatie managers wil best een topfunctie maar alleen wanneer dit niet ten koste gaat van het thuisfront. Het zakenleven raakt ervan doordrongen dat de Angelsaksische organisatiemethode niet meer zaligmakend is. Of dan toch dat de werknemers er niet meer op zitten te wachten. Winst komt uit mensen en dat kapitaal moet zich goed voelen wil het goed kunnen presteren. Steeds meer leiders beseffen dat ‘je goed voelen’ niet begint of eindigt bij de kantoordeur.
Ambitie. Jonge managers beginnen ambitieus aan hun loopbaan, maar rond 40-jarige leeftijd neemt die ambitie snel af. Twynstra Gudde Interim Management hield een onderzoek onder 600 managers tussen de 30 en 40 jaar. Een kwart van de ondervraagden wil best een topfunctie, maar 80% geeft aan voorrang te geven tussen een goede balans tussen werk en privé. Ruim 70% wil geen bestuurszetel als dit betekent dat ze het ‘thuisfront minder zien’. Een inhoudelijke fijne baan wordt belangrijker gevonden dan goed verdienen. Persoonlijke ontwikkeling wordt belangrijker gevonden dan een geslaagde carrière.
Werkkapitaal. Persoonlijke ontwikkeling heeft veel te maken met wat je op je werk doet, maar lang niet alles. Een belangrijk deel vind je thuis, bij je partner of gezin. Steeds vaker ontlenen we onze waarde aan een totaalbeeld. Vraag iemand zich voor te stellen en hij of zij noemt vaak in één adem zijn of haar beroep. De leiders van nu worden zich bewust dat dit maar een deel is van wie je bent. En juist daar gaat het om wanneer je het over werkkapitaal hebt. Het gaat er niet alleen om ‘wat de werknemer doet’ maar wie hij of zij is.
Bron: nrcnext