Empathisch. Lastig woord. Vooral voor veel mannen. We generaliseren een beetje, maar mannen staan in het algemeen niet bekend om hun ‘gevoeligheid’. Ze denken al snel watterig over te komen. Terwijl het juist zo stoer is als je goed kunt luisteren, en kunt invoelen wat de ander wil zeggen. Niet alleen in privésituaties, maar ook op je werk. Die collega die iets erg heeft meegemaakt. Zeg niet: ‘oh, dat heb ik ook gehad, en toen… ‘ en neem het gesprek niet over. Dat kan bij veel mensen kwaad bloed zetten. Met de volgende tips uit het tijdschrift Mind Magazine, weet je wat wel en niet te doen.
Zo luister je empathisch
– Maak luistergeluiden, zoals ‘mmm’, ‘oh’, ‘ja’. Je bevestigt zo naar de ander dat je ziljn gevoel erkent.
– Benoem het gevoel van de ander: ‘Je baalt ervan dat het zo gelopen is’, ‘Dat moet je wel heel zwaar hebben gevonden’.
– Houd je adviezen voor je. Zeg niet ‘Kom op, even je schouders eronder’ maar ‘Je zult er wel tegenop zien’.
– Begrijp het vooral niet precies. Als je zegt ‘Oh, ik begrijp precies wat je bedoelt’, denk je meelevend te klinken, maar kan iemand tegen de haren instrijken. Geen geval is hetzelfde.
– Vermijd de waarom-vraag. Dan denkt de ander zich te moeten verantwoorden. Zeg liever ‘Wat maakt dat je je zo verdrietig voelt?’
– Deel niet meteen je eigen ervaring. Je kunt altijd op een later tijdstip nog zeggen ‘Wat mij toen erg heeft geholpen, was…’.
Meer tips vind je in het Mind Magazine. Klik hier voor een jaarabonnement voor slechts € 25,-