Handje vasthouden

Ik ben van het hand-in-handlopen. Mijn vriend is dat niet. Hij vindt dat we onze intimiteiten maar tot binnenshuis moeten beperken. Jammer, want ik voel me een stuk lekkerder als ik weet waar ik mijn handen moet laten als ik op straat loop…
Een vorig vriendje van me versierde me zelfs door mijn hand in de zijne te nemen. Ik had ‘m nog amper gesproken, wel al wat blikken gewisseld, en toen nam hij midden op straat, al zijn collega’s stonden eromheen, mijn hand in de zijne en leidde me voor de groep uit naar een restaurant. Ik smolt ter plekke. Mijn kleine handje in de zijne. Vadercomplex? Dat moet dan maar.

Hand in hand
Maar het blijkt waar te zijn. Goed nieuws voor alle dames (en heren) die het ook fijn vinden om hand in hand over straat te lopen. Onderzoek heeft aangetoond dat het vasthouden van de hand van je geliefde pijn vermindert. Vrouwen die hun geliefde aanraken of bekijken, voelen daarna minder snel lichamelijke pijn. Let op: gek genoeg werkt dit alleen voor vrouwen. Maar onthande heren: nu je dit weet, heb je het natuurlijk wel voor je vrouw over!

Geliefde aanraken
Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië, stelden 25 vrouwelijke proefpersonen bloot aan pijnprikkels, zoals een hete tang die tegen hun arm werd gedrukt. Tijdens het experiment hielden de deelnemers soms de hand van hun partner vast. Maar af en toe stonden ze ook hand in hand met een vreemde, of knepen ze met hun hand in een stressbal.
De vrouwen gaven allemaal aan dat ze het minste pijn voelden als ze de hand van hun geliefde vasthielden. Later in het experiment werd duidelijk dat hun pijngevoel ook afnam als ze keken naar een portret van hun partner.

Mooi he? Ik vertelde het aan mijn vriend. Zijn commentaar: ‘Eerst zien, dan geloven, ik warm het wafelijzer wel vast op…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *