Hoe ouder hoe chagrijniger

De Telegraaf meldde dat vrouwen in het begin van hun leven gelukkiger zijn dan mannen, maar met de jaren steeds minder vrolijk worden. Vanaf de leeftijd van 48 jaar ziet de man het leven rooskleuriger in. Het is dus helemaal niet gek dat ook de ruzies toenemen in een gevestigde relatie. Wanneer de kijk op het leven zo uiteen loopt, ga je vanzelf kibbelen. Wat kunnen we eraan doen, lijkt mij dan ook een belangrijkere vraag, dan simpelweg het vaststellen van dit feit.

De onderzoekers van de Engelse universiteit van Cambridge tonen aan dat jonge volwassen vrouwen tevredener over hun leven zijn dan mannen. Maar dat verandert in de loop der tijd, omdat vrouwen er vaak niet in slagen de prins op het witte paard te vinden of omdat hun materiële wensen niet vervuld raken.

Op latere leeftijd slagen mannen er meer in om hun ambities na te streven en zijn daarom gelukkiger met hun gezin en financiële situatie,” stelt onderzoeker Anke Plagnol. Vrouwen daarentegen vervullen hun levensdroom op jongere leeftijd.

Hierin ligt dus een van de oplossingen voor deze vervelende werkelijkheid. Zorg dat de vrouw weer dromen krijgt. Ze heeft daarin wat steun nodig van jou, als man. Geef haar ideeën om een nieuw pad in te slaan. Een studie of carrière waar ze altijd al van gedroomd heeft. Of – en dat i smisschien nog gemakkelijker – wees tenminste haar prins op het witte paard. Geef haar aandacht, zorg dat ze zich geliefd en bemind voelt, wees trots op haar en laat haar dat (mondeling) blijken. Want een gebrek aan aandacht is ook een belangrijke oorzaak van spanningen bij de vrouw. Dat heeft een ander onderzoek dan weer aangetoond. Met een beetje liefde en zelfontplooiing is het tij dan wellicht nog te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *