Vraag aan info@manoman.nl: Ik raak snel uitgekeken op van alles, ook op mensen. Dat heb ik al zo lang ik me kan herinneren. Het is vooral lastig op relatiegebied. Relaties vind ik een half jaar leuk en gezellig maar daarna niet meer. Ook mijn huidige vriend vind ik niet meer interessant en alles is een sleur geworden. Ik besef dat ik jong ben maar dit is me nu al voor de 3e keer overkomen en ben bang dat het zo mijn hele leven zal gaan. Ook kan ik maar niet gelukkig zijn met wat ik heb en ben altijd op zoek naar meer. Hebben jullie advies?
Vileine, 19 jaar
Relatiedvies
Hai Vileine,
Je hebt kennelijk steeds nieuwe prikkels en uitdagingen nodig. De vraag is waarom. Mensen met hyperactiviteits-symptomen, b.v. mensen met ADHD zijn snel afgeleid en lijken zich snel te vervelen, maar mensen met faalangst ook. Door zich ‘te vervelen’ hoeven ze nergens aan te beginnen. Dan heb je nog de ‘actievelingen’ die snel enthousiast raken en overal aan beginnen. Ze haken echter net zo snel weer af zodra er een beroep wordt gedaan op hun doorzettingsvermogen. Van al deze zaken kun je je ongelukkig gaan voelen. Bij faalangst omdat je bevestiging krijgt: ‘zie je wel, weer iets wat ik niet kan’. Moeite hebben met volharden is daar een afgeleide van. Je voelt je dan rot omdat je lijstje met onafgemaakte zaken blijft groeien. Het kan ook zijn dat je gewoon een erg nieuwsgierige meid bent met een bovenmatige intelligentie. Ook hoogbegaafde mensen zijn constant op zoek naar nieuwe prikkels om hun intellect te kunnen voeden. Zij voelen zich vaak ongelukkig omdat ze zich eenzaam, buitengesloten of onbegrepen voelen. Daarnaast kampen veel jong volwassenen met verveling vanwege een overvloed aan keuzemogelijkheden en prikkels. Jouw generatie lijkt alles te moeten willen. En het aanbod is groter dan ooit. ‘Create your own life!’ Maar wat dan? In het Westerse gespreide bedje van onze welvaart is alles toch al ingevuld? Wie maatschappelijk of sociaal zijn draai niet kan vinden en alleen de nieuwste iPod nog als uitdaging heeft, raakt al snel onderprikkeld met alle gevolgen van dien…
Je ziet, Vileine, met het ervaren van sleur kun je alle kanten op. Wat op jou van toepassing is kun je uitzoeken met behulp van een coach, psycholoog of huisarts. Wat betreft relaties zou ik je adviseren een poosje single te blijven. Zo heb je alle ruimte om te experimenteren en je behoefte aan prikkels te voeden op welk gebied dan ook. Lijkt je dat niets? Heb je het idee dat je er dan niet bij hoort, benauwt het je om alleen te zijn, of ben je gewoon altijd snel verliefd, dan zou je onrust kunnen duiden op onzekerheid. Je gebruikt dan als het ware je relaties als afleiding of om invulling te geven aan iets dat je bij jezelf mist. Omdat dit een verkeerde manier van omgaan met problemen is zal een relatie met een ander je nooit brengen wat je nodig hebt. Wat dan wel? Een eerlijke relatie met jezelf! Een goede stap is een gesprekje met je huisarts. Niet omdat je hopeloos bent, maar omdat gevoelens van verveling en het niet kunnen ervaren van geluk op veel van toepassing kan zijn. Succes!
Lees ook:
– Ik heb een oogje op iemand. Is hij mijn type?
– Ik heb een liefdevolle relatie, toch wil ik niet verder
Zelf een relatievraag stellen?
Dat kan! Voor slechts € 19,95 krijg je een persoonlijk relatieadvies in de mail. Mail voor een online coachingsadvies je relatievraag o.v.v. manOman relatievraag + onderwerp, naar info@manoman.nl, met je leeftijd, geslacht en
zo veel mogelijk relevante informatie, dan vertellen we je de betalingsprocedure.
49 gedachten over “Relatievraag: Waarom ben ik snel op relaties uitgekeken?”