Een hoge status is goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bij een lage status wordt minder controle over het leven ervaren. Dat leidt tot hart- en vaatziekten, depressies en angstoornissen. Amerikaans onderzoek heeft het mogelijk gemaakt te kijken wat in het brein gebeurt als de sociale status verandert. Gebleken is dat hersenen verschillend reageren wanneer de status hoog of laag is.
Hoe ze daar achter kwamen? Proefpersonen deden een computerspelletje waarbij ze te zien kregen hoe hoog ze scoorden ten opzichte van andere spelers. In werkelijkheid waren er geen medespelers. De onderzoekers wijzigden de score van de fictief aanwezigen in het nadeel van de proefpersonen. Wat ze zagen als reactie op de tegenslag was dat het ventrale striatum van de deelnemers in actie kwam. Dit deel van de hersenen ligt diep in het brein en is evolutionair gezien een van de oudste breinstructuren. Het attendeert de rest van de hersenen als een gebeurtenis belangrijk voor ons is. Wanneer de proefpersonen de slechtse waren, werden gebieden in de hersenen actief die negatieve emoties en frustaties veroorzaken.
Gezondheidsproblemen van mensen met een lagere status, zo denken de onderzoekers, zijn waarschijnlijk een reactie op de geestelijke pijn.
Bron: Neuron/Pschychologie