Yin en Yang van de sexuele vrijheid

Lees ik in de Volkskrant dat seksuele vrijheid twee kanten kent: enerzijds kunnen vrouwen zich vrijer opstellen dan ooit, dankzij pil en condoom en een vrije seksuele moraal, anderzijds is er de commerciële fantasie over sexy vrouwen met strakgetrokken lichamen, grote borsten en zonder schaamhaar, die zich gewillig schikken naar de wensen van de man. Een vrouwbeeld dat welhaast pornografisch te noemen is.  Raar? Helemaal niet!

Alles in balans
Het is waar. Alles heeft twee kanten. De vrijheid die je links neemt, zul je rechts moeten inleveren. Yin en Yang. Heb ik geleerd op mijn reis naar China, afgelopen drie weken. Hoewel er vanuit Westers oogpunt genoeg is aan te merken op de politieke situatie, de welvaartsverhoudingen binnen de landsgrenzen en de hygiënische omstandigheden, kunnen we ook veel leren van dit grote land. Een natie die zo vervlochten is met oude tradities, (bij)geloof en rituelen, met een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis, moet ons toch ook iets bij kunnen brengen?
En dat is het yin en yang principe. Er is altijd evenwicht. Waar aan de ene kant een man staat, staat aan de andere zijde van de balans een vrouw, tegenover zwart staat wit, pijn versus plezier, geluk tegenover verdriet. Het hoort er allemaal bij. Ook in het westen. Vrouwen die enerzijds seksueel vrij willen zijn, moeten het niet gek vinden dat er anderzijds over ze gefantaseerd wordt. Dat geldt toch ook voor mannen? Van heren die zich als polygame vrijbuiter profileren, wordt door slimme (en vrije) vrouwen toch ook heerlijk geprofiteerd?

Reclame
Bovendien worden mannen net als vrouwen in de reclames ook als stereotype neergezet. De bierzuipende, boerende, naar wijven geilende kerel die een vrouw als een speelpop ziet? Ik heb nog nooit zo’n man in ’t echt ontmoet. En ik ken ook geen hoerige Barbies die zonder enig gevoel de ene kerel na de andere afwerken. Volgens mij zitten in elke persoon twee kanten, met een fijne uitspatting links, en zorgzaamheid en oprechtheid rechts. Dus tot het moment dat het tegendeel bewezen is, houd ik mijn wereldbeeld even op yin en yang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *