De ideale man

Echte mannen. Wie weet wat dat zijn, mag het zeggen. Vrienden van me zeggen dat ze afgehaakt zijn toen de metroman uit de mode raakte. Wat willen vrouwen nou? Een stoere man, die niet huilt, of een gevoelige man die praat? Moet hij shoppen of klussen, drinken of strelen?

Misschien leuk om in de vakantie dan eens naar het Gemeentemuseum Den Haag te gaan.

Daar draait een tentoonstelling over kleding voor mannen. Van dandy tot rebel, van atleet tot cowboy, alle archetypes komen aan bod. Museumstukken hangen zij aan zij met couture en kleding van Jean-Paul Gaultier, Vivienne Westwood, John Galliano en Dolce & Gabanna.

Mannen zijn de afgelopen jaren een dankbaar onderwerp van studie. Niet in de laatste plaats omdat mannen bewuster zijn van zichzelf. Ze besteden meer geld aan mode en beautyproducten dan ooit tevoren, en de metroseksueel is dan ook nog lang niet passé. De tentoonstelling in het Gemeentemuseum komt dus niet uit de lucht vallen. Zeer gevarieerd en leerzaam en met een belangrijke conclusie: ‘waar vrouwen vooral streven naar een abstract schoonheidsideaal, dat uiteraard steeds verandert en gebonden is aan tijd en cultuur, lijken mannen vooral op zoek te zijn naar een ‘ideale man’ aan wie zij hun mode-ideaal kunnen ophangen. Een aantal archetypes duikt dan ook steeds weer op’, aldus Madelief Hohé, conservator Mode van het museum.

Een aantal van die archetypen:

– de breedgeschouderde matroos

– de machtige militair

– de stoere piraat

– de gesoigneerde dandy

– de ruige rockster

‘Een man moet eruit zien alsof hij zijn kleding met zijn verstand heeft
gekocht, met zorg heeft aangetrokken en vervolgens compleet is
vergeten’ – Sir Edwin Hardy Amies (1909 – 2003), oprichter van modehuis
Hardy Amies aan Savile Row in Londen.

Vandaag de dag is de vrouwelijke look volledig ‘in’: ultrastrakke spijkerbroeken, armbandjes, duimringen, kettingen en sjaaltjes en een mannendécolleté: T-shirts met een diepe V-hals. Aan welk archetype deze man zich spiegelt, kun je tot en met 26 oktober zelf uitvinden in Den Haag.

Openingstijden en prijzen vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *