Handig X-chromosoom

Trouwen is gezond voor mannen! Je zou er misschien soms aan twijfelen, wanneer je weer eens verbaal een meningsverschil uitvecht, of mee moet boodschappen doen, terwijl je het liefst op de bank zou zitten of in de schuur zou knutselen, maar het is toch echt wetenschappelijk bewezen.

Het zit zo: vrouwen – dat zijn die mensen met een dubbel X-chromosoom – zijn veel beter bestand tegen eenzaamheid dan mannen (jij met je XY-chromosomen). Niet trouwen is voor mannen even ongezond als het roken van een pakje sigaretten per dag. Dat zegt tenminste de Amerikaanse psycholoog James Coyne van de Universiteit van Pennsylvania, die een lezing hield bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongetrouwde mannen hebben twee keer zo veel kans om vroegtijdig te sterven als getrouwde mannen. Ongetrouwde vrouwen daarentegen leven volgens hem regelmatig, hebben een goed vriendinnennetwerk dat hen bezighoudt en sterven nauwelijks eerder dan getrouwde vrouwen. Denk daar dus aan wanneer je je soms afvraagt, waarom je ook al weer getrouwd was…

Bron: Elsevier, mei 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *