Het nahuwelijk – Leven na de scheiding

Zondag 5 oktober was het bij de VPRO op televisie te zien in het programma Het Nahuwelijk. Stellen die elkaar herontdekken na de scheiding. In het programma volgt de camera het leven van een aantal mensen die dichter tot elkaar komen na de scheiding. Ook letterlijk. Ze wonen naast elkaar, maken van twee huizen één of gaan nog met de kinderen op vakantie. Opeens kan het kennelijk allemaal wel. Wanneer de rechter heeft uitgesproken dat het allemaal niet meer hoeft, blijken ze weer te willen.

Harmonie
Psychologen, scheidingsadvocaten en sociologen buigen zich nog over de vraag wat het goede recept is voor zo’n nahuwelijk. Is het niet verwarrend voor de kinderen die opeens 4 ouders hebben, twee huizen en een papa en mama die weer reuze gezellig met elkaar doen? Waarom nog uit elkaar gaan als het een en al harmonie is? Kennelijk is er ruimte nodig om harmonisch te kunnen samen leven. Voor een groeiend aantal van de 210.000 duizend mensen die per jaar uit elkaar gaan biedt de ruimte die ontstaat door een scheiding plaats voor vergeving en nieuwe ogen. De scheiding als reden om de banden met elkaar weer aan te sterken. Gepassioneerde intimiteit maakt dan plaats voor vriendschap die, al dan niet in het belang van de kinderen, in stand gehouden wil worden.

Passie
Het aantal mensen dat met ruzie en ellende uit elkaar gaat, is nog altijd vele malen groter en toch voelt zo’n nahuwelijk voor mij ook niet helemaal top. Misschien moet ik aan het idee wennen maar het komt op mij over als een doekje tegen het bloeden. De maaltijd van twee walletjes omdat  je vooraf niet goed had nagedacht over wat belangrijk voor je was. Dat is op zich niet vreemd, want een mens leert en stelt zijn ideeën bij. Maar toch, het nahuwelijk geeft de smaak van sociale nazorg omdat je niet durft te zeggen dat het klaar is. Een ongehakte knoop omdat je niet zeggen wilt; ik wil je niet, maar het is wel handig als je blijft. Met een fijne ex die wat taken van je overneemt kom je toch wat meer aan jezelf of je nieuwe relatie toe.

Vrienden
Wanneer je blijkbaar toch zulke goede vrienden kunt zijn, zoek die ruimte dan eerder op. Dat is ook stukken beter voor de kids. Of zouden we toch niet alles bij één partner kunnen vinden en er graag verschillende typen relaties op na houden? In dat geval is het nahuwelijk een uitkomst. Met je ex ga je voor  harmonische warmte richting de kids en het gezellige ‘ik kan je best nog wel waarderen’. Met je nieuwe vlam ga je voor de harmonische passie in de slaapkamer en nieuwe stomende ruzies.

Een gedachte over “Het nahuwelijk – Leven na de scheiding”

  1. Dit is voor mij herkenbaar. Ik heb vrede met de situatie en kan ook normaal omgaan met de nieuwe man van mijn ex. Ik merk dat de kinderen hier veel baat bij hebben. Jammer dat ik het programma niet kon zien. Mijn dochter was jarig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *