It’s business, not personal

Hoe heb jij dat geregeld op kantoor? Begroet je je collega’s bij binnenkomst? Vinden ze wel prettig hoor! Onderzoek van Management Team wijst uit dat voor 70 procent van de jonge managers een ‘goedemorgen-echo’ op de afdeling al voldoet, terwijl eenderde van de 39+ managers iedereen persoonlijk goedemorgen wenst. Maar zakelijke etiquette gaat verder dan een dagelijkse begroeting.

 


Bruiloft en housewarming

Wat te denken van een bruiloft? Voor de rust op kantoor is de gulden middenweg de beste: iedereen uitnodigen voor de receptie. Doe jij dat ook? Ruim eenderde van de jonge managers nodigt alle werknemers uit voor de bruiloft, tegen de helft van de oudere managers.
De 39+ manager heeft meer moeite met een housewarming. Ruim een kwart vindt zijn nieuwe huis echt privé en nodigt geen collega’s en werknemers uit. Bijna de helft van de jonge managers nodigt alleen degenen waar ze goed mee overweg kunnen uit.

Begrafenissen
Voorgaande voorbeelden zijn vrolijke gebeurtenissen, maar wat als de partner van uw werknemer overlijdt? Wat is correct in zo’n trieste situatie? “Ik raad aan om de chef en meest bevriende collega het bedrijf te laten vertegenwoordigen”, zegt Roel Wolbrink, medeoprichter van New Tailor en schrijver van het boek ‘Businessetiquette’. “Hiermee laat je vanuit het bedrijf zien dat je meeleeft en je verlaagt de drempel om terug te komen en erover te praten. Want dat is niet gemakkelijk.” Gelukkig bent u erg collegiaal als het op deze sombere situatie aankomt: 63 procent gaat vanzelfsprekend naar de begrafenis van een dierbare.

Kus je collega in cijfers
– Meer dan de helft van de managers roept bij binnenkomst ‘goedemorgen’ over de afdeling.
– 62 procent haalt af en toe een rondje koffie voor de afdeling.
– Bijna eenderde gaat met collega’s lunchen op het werk omdat het altijd gezellig is. 29 Procent gaat soms mee lunchen en 15 procent heeft er geen tijd voor.
– 45 procent informeert altijd naar privéaangelegenheden van collega’s.
– 90 procent viert zijn verjaardag door te trakteren én 13 procent krijgt cadeau(s).
– De helft gaat alleen naar een housewarming van een collega als zij goed met diegene omgaan. Ruim een kwart gaat altijd. Andersom nodigt slechts een derde collega’s en werknemers uit waar ze goed mee overweg kunnen.
– Wanneer een collega jarig is feliciteert 46 procent diegene met een kus.
– Op 2 januari kust 54 procent met zijn collega’s.
– 63 procent gaat naar de begrafenis van een dierbare van hun collega.
– Bijna tweederde gaat op kraambezoek bij collega’s.

Bron: Management Team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *