Kerst en de schoonfamilie

Horrorverhalen, slapsticks, cynisme en teleurstelling. Dit is de teneur van de verhalen die je hoort wanneer het over de Kerst gaat in relatie tot de schoonfamilie. Is je eigen familie soms al een bron van ergernis, je vader, moeder, broer of zus ken je al je hele leven en daar zet je je die ene dag nog wel overheen. Maar die schoonfamilie. Die kreeg je er gratis bij. En vooral met te veel drank op monden gezellig bedoelde kerstdiners vaak uit in een hel van tranen en frustratie.

Slechte timing 
De cadeautjes zijn verdeeld en jij kreeg een boek van je schoonmoeder. Je schoonvader: ‘Ik heb je al zo vaak gezegd dat hij niet van lezen houdt, maar jij wilt weer op zeker spelen. Net als dit huwelijk. Altijd weet je wat er de volgende dag gaat gebeuren.’ Gezellig als je daar naast zit. Plaatsvervangende schaamteblossen stijgen op naar je wangen en je probeert krampachtig het gesprek op een ander onderwerp te brengen. Of je broer, die elk jaar probeert om het zo te regelen dat zijn gezin net op wintersport is, om maar niet een middag en avond met alle familie om de kerstdis te hoeven. Of, en deze is helemaal verschrikkelijk: je zwager die doodleuk op Tweede Kerstdag aankondigt dat hij vanavond niet meer bij zijn vrouw thuis slaapt, maar ervandoor gaat met zijn vriendinnetje. Slecht getimed, maar waar gebeurd. En van twee verschillende vrouwen gehoord.

Gezegend
Gelukkig ben ik gezegend met een beminnelijke familie en schoonfamilie. En dat zeg ik niet alleen omdat ze dit blog misschien lezen. Als het goed is, buiken ze vandaag uit van een copieuze kerstmaaltijd en kijken ze net als ik met veel plezier terug op gisteren. Maar onderzoek wijst uit dat schoonfamilie – vooral voor vrouwen – regelrecht kan leiden tot gezondheidsproblemen. De stress die het oplevert om én de ideale schoondochter én verzorgende moeder
én aantrekkelijke partner uit te hangen, zorgt voor hartklachten, hoge
bloeddruk en suikerziekte. Vooral vrouwen die met hun schoonmoeder in één huis wonen hebben een significant hogere kans op hartkwalen! Hup, dat huis uit dus, als het maar enigszins mogelijk is. Dan houd je die ene dag met Kerst nog wel vol. De kerstgedachte is voor velen ver weg, maar toch blijf ik geloven dat we, als we allemaal een beetje inschikken, elkaar in onze waarde laten en de juiste cadeautjes kopen, wel een zalig kerstfeest kunnen hebben.

2 gedachten over “Kerst en de schoonfamilie”

  1. Wat een uitstekend idee. Ik denk dat ik volgend jaar gewoon een vakantie boek en in de zomervakantie een familiedag organiseer!

  2. Mijn familie oppert al jaren een geweldig plan: zie af van alle feestdagen en kom eens per jaar bij elkaar om alles tegelijk te vieren. Niets geen tig verschillende verjaardagen en ander geneuzel. Dit jaar kwamen we 1 keer “verplicht” samen: het was een topfeest en alle dagen daarna waarin we elkaar spontaan en zonder verplichtingen opzochten waren welgemeend en zonder ‘moeten’. Met voor mij als topper: een kerst in pyama met veel rust en zonder verplichtigen; héérlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *