Volgens haar: Relatie misverstanden

Relaties lopen op veel dingen stuk. Of eigenlijk toch niet. Alles draait om de juiste communicatie. Mensen kiezen bij voorkeur de meest ongunstige interpretatie. Vooral bij gelezen tekst is dit zo, wijst onderzoek uit. Goed bedoelde informatie, leuke opstekers en grappig bedoelde berichtjes moet je bij voorkeur in hoofdletters en ondubbelzinnig uitschrijven willen ze goed overkomen. Voor je het weet krijg je als reactie op je e-mail:’ Doe ’s niet zo sarcastisch, je weet toch dat ik moet werken’, op jouw vrolijk bedoelde ‘fijn weekend!’ Zo ook in relaties. Alles draait om communicatie.

Slechte eigenschappen
Regelmatig flap ik er tegenover mijn lief van alles uit. Ook over dingen waarvan ik denk dat hij ze denkt. En zo heb ik nog wel meer slechte eigenschappen. Bijvoorbeeld dat ik denk dat hij ook wel iets begrijpt zonder dat ik het zeg. Ik weet het, ik ga in diepe schaamte heen. Want ik ga daarbij totaal voorbij aan een heel scala managersboeken over goed communiceren. Maar ja, die zijn dan ook geschreven. En ik praat. Of niet.

Onderuit
Wil je niet in de valkuil der relatievalkuilen vallen dan zul je met elkaar moeten blijven praten. Communiceren moet, al zit je al twintig jaar naast dezelfde man of vrouw op de bank. Je gaat anders onherroepelijk onderuit door voor jezelf de minst gunstige uitleg te kiezen. En hij – of zij- doet natuurlijk hetzelfde. Al kan non-verbale communicatie ook geen kwaad om misverstanden te voorkomen. Niets zo fijn als een lief die na twintig jaar naast jou op de bank nog steeds naar je knipoogt. Niet mis te verstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *