Mannen kunnen niet goed tegen pijn. Laat ik voor mezelf spreken. Ik kan niet goed tegen pijn en heb er een hekel aan. Zeker sinds het trekken van mijn verstandskiezen in het ziekenhuis, waarbij ik de chirurg tegen zijn assistente hoorde zeggen: “Als u mij even vasthoudt, dan kan ik meer kracht zetten.” Sindsdien is mijn lol eraf en vraag ik voor elke tandheelkundige benadering een verdoving.
Oerpijn
Door een kind te baren wint de vrouw het in pijnuithoudingsvermogen ruimschoots van de man. Voorwaar, ik ben niet jaloers. Tussen verwekken en baren zit een groot verschil, zullen we maar zeggen. Cliché, maar wel waar, daarom zijn clichés ook zo leuk. Baren, de oerpijn van de mens, ligt volledig bij de vrouw.
Gezondheidscentrum Presikhaaf
Doktersbezoeken zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige heb ik aan den lijve meegemaakt, andere slechts van horen zeggen. Een beschrijving van de laatste. Vrijdagochtend half negen. Heerlijk is de divers multicultureel opgebouwde samenstelling van de wachtkamer. Met mijn blonde Nederlandse kop erbij zijn er zeker 10 nationaliteiten aanwezig. Pijn en lichamelijke klachten scheppen een band, denk ik, dat integreren gaat toch maar het beste in de wachtkamer bij de huisarts, bloed blijft tenslotte rood en een zwarte huid kan net zoveel pijn doen als een witte.
Huisarts /v
Al snel bespreken de huisarts en ik de flink uitgegroeide bult op mijn buik, die echter volgens haar geen steenpuist is, maar een wat doorgeschoten ontsteking. Even nog hoop ik weg te kunnen komen met een recept voor pillen, maar de arts slijpt haar messen al. Een prik tegen de pijn (Jezus nee, géén prik!) en het snijden kan beginnen.
Baringspijn
Heerlijke uitspraak van mijn vrouwelijke dokter: “Tja, qua pijn is het altijd makkelijk praten aan de andere kant van de naald.” Dertig seconden later is alles gefikst, met de begeleidende dokterstekst: ‘U had flink gespaard!’-doelend op de hoeveelheden pus die de wond verlieten op het moment van snijden. Een pleister erop, die ik driemaal daags verversen moet. Opgelucht verlaat ik de kamer van de dokter. Mijn prik kwam niet eens in de buurt van weeën of baringspijn.
Meer over Feite Hofman
Feite Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een gezin met vrouw en twee kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.