Kun jij je nog voorstellen dat je zonder mobieltje door het leven ging? Geen belletje van ‘Ik kom wat later’ of een sms’je om te vertellen dat je haar mist? Zelfs voordat de relatie goed en wel begonnen is, speelt de mobiele telefoon al een hoofdrol. Daten zonder sms is voor 40 procent van de Amerikaanse volwassenen eigenlijk niet meer voor te stellen. En bijna tweederde is weleens ‘gered’ door hun mobieltje tijdens een slecht afspraakje. Dit zegt Synovate, dat in opdracht van AT&T onderzoek deed naar sms-en en daten.
Liefdesbrief
Volgens de onderzoekers heeft 68 procent van de sms-ers weleens een liefdesbriefje ge-smst. 67 procent stuurde een flirt-smsje, 28 procent communiceert minstens driemaal per dag per sms met de partner. En met het sms’en en de 160 tekens waartoe je je moet beperken is er ook een heel nieuw taalgebruik ontstaan. Helaas kennen scholieren het verschil al niet meer tussen grammaticaal juiste zinnen en sms-taal, maar voor degenen van eerdere generaties die ook in minder karakters hetzelfde willen zeggen, zijn dit de meest voorkomende teksten (in het Engels):
I LUV U
MISS U
THINKIN BOUT U
DINNER 2NITE?
HEY BEAUTIFUL
LETS HANG
UR CUTE
De nadelen
58 procent laat weleens een sms-je aan een vriend zien om te kijken wat deze ervan vindt. Hoezo privacy? En te lang wachten op een sms-antwoord kan onzekerheid en frustratie opleveren. 24 procent vindt te langzaam reageren een grote ‘turn-off’. Daarom antwoordt 82 procent zo snel mogelijk op een sms van de date of partner.
Ook miscommunicatie ligt op de loer, omdat je geen gezichtsuitdrukking ziet of intonatie hoort bij hetgeen gezegd wordt; 84 procent vindt dan ook dat een sms-je weleens verkeerd opgevat wordt. En helemaal ‘not done’ volgens ons: 5 procent maakt per sms een einde aan de relatie, 6 procent heeft weleens een break-up sms ontvangen.