Hebben we steeds minder vrienden?

Alarmerend nieuws! Uit de Life & Living Trendmonitor 2008 van onderzoeksbureau Trendbox blijkt dat we steeds minder vrienden hebben. Ik persoonlijk niet, natuurlijk, maar op de stelling ‘Ik heb veel vrienden en kennissen’ antwoordde 53% volmondig ja, terwijl dat vorig jaar nog 59% was, en in 1995 maar liefst 70%!
Ook het percentage dat zegt gemakkelijk vrienden te maken is gedaald: van 49 procent in 2005 naar 45% nu. Dat is toch heel erg? Menselijk contact is een eerste levensbehoefte, die je doet glimlachen. En dat, hebben we onlangs gelezen, maakt een mooier mens van je.

Internet vrienden
De resultaten worden enigszins verklaard door een ogenschijnlijke paradox: 30% van de Nederlanders zegt door internet in hun privéleven meer contact te hebben met andere mensen. In 2005 antwoordde nog maar 13% met ja op die vraag. Is dit dan de keerzijde van internet? Je hebt wel contact maar je maakt geen vrienden. Je spreekt mensen niet meer echt. Je wisselt wat beleefdheden uit, vooral op Hyves en andere sociale netwerken. Je spiekt eens wat achter de voordeur, omdat je op die internetsites zo lekker stiekem in het leven van anderen kunt gluren. En het slot van het liedje is, dat je uren achter de computer doorbrengt en je échte vrienden niet meer ziet. Bereikbaarheid, via e-mail, voicemail, sms en msn, heeft blijkbaar zijn grenzen.

Indivdualisering
Druk, druk, druk dus. Maar niet altijd met de goede dingen. Je werkt te lang, je hangt te veel voor de buis. De e-mail en de telefoon en alle doorgestuurde berichtjes zorgen voor een non-stop stroom aan contacten. Maar je hebt geen tijd meer voor jezelf en je geliefden. Maar nu is het genoeg. Ik kap ermee. E-mails lees ik alleen nog om 9 uur, 12 uur en 17 uur en dan neem ik een half uur de tijd om ze te beantwoorden of weg te gooien. Daar tussenin werk ik, eet ik, speel ik wat met mijn kind en bel ik een vriendin. Ik fiets weer eens naar die oude buurvrouw die verhuisd is en ik organiseer een feestje. Nodig ik al mijn oude schoolvrienden weer eens uit. Die zullen niet weten wat ze overkomt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *