Help! Mijn man is een snurker!

Ik ben een lichte slaper. Ik slaap goed in, maar halverwege de nacht kom ik in een heel ondiepe slaap. Alsof je zo half boven en half onder water bent, maar dan half in slaap, half wakker. Naast mij ligt een man die – wat er ook gebeurt – inslaapt, doorslaapt en uitslaapt. Helaas is mij dat niet gegeven. Ik moet het hebben van die eerste uren van de nacht en dan nog één of twee uurtjes tegen de ochtend. Vroeg opstaan is voor mij dan ook een crime. Zeker als ik weer de halve nacht wakker heb gelegen van het gesnurk naast mij.

Snurk jij of snurk ik

Afgezien van het woord (zeg het maar eens vijf keer achter elkaar) valt er weinig te lachen als er iemand op je slaapkamer hele bossen doorzaagt. Zo’n 10 tot 50 procent van de mensen schijnt er last van te hebben. Ik bedoel, snurkt. De andere helft heeft er ook last van. In navolging van de meeroker, zou ik hier willen spreken van de meesnurker. Vooral vrouwen zijn meesnurkers, want ongeveer twee keer zoveel mannen als vrouwen snurken.

Hoe komt het dat je snurkt?

Gezondheidsnet vermeldt: ‘Van de mensen die bij de KNO-arts terechtkomen, blijkt bij de helft het zachte, achterste deel van het gehemelte te slap. Het gehemelte zakt – als je op de rug ligt – samen met de huig bijna tegen de keelholte aan. Dat gaat trillen door de adem en maakt herrie. Zo’n 20 procent van de snurkers heeft een kleine onderkaak, een onderkaak die aldoor te ver naar achteren staat of tijdens de slaap zakt. Dan zakken de tong en het strottenklepje bijna tegen de keelholte aan. Ook dat trilt. Een combinatie van deze twee oorzaken komt voor bij een kwart van de snurkers. Bij een klein deel speelt een andere oorzaak, bijvoorbeeld een chronisch verstopte neus. Bij mensen met overgewicht is het weke gedeelte van de keelholte dikker, zodat de ademweg te nauw wordt en dat veroorzaakt eveneens snurken.’ Zelf denk ik dat ook alcoholconsumptie een behoorlijke duit in het zakje doet, want zie om mij heen, de mannen waarvan de vrouwen zeggen dat ze snurken, drinken regelmatig een glaasje teveel.

Wat doen we tegen het snurken?

Maar ja, als wrijven niet helpt, moet je iets anders proberen. Zelf heb ik tegenwoordig standaard oordopjes in en probeer ik voor mijn vriend in bed te liggen, zodat ik al slaap als hij begint met snurken. Anders kan ik ook het inslapen wel vergeten. Daarbij hebben we een keelspray gekocht – want de schat wil echt wel meewerken in het zoeken naar een oplossing – die het aardig doet. Wist je dat er een heuse snurkapotheek op internet bestaat die allerhande middeltjes verkoopt tegen deze irritante aandoening? Met de meeste van deze middelen en bitjes wil je je partner echter niet opzadelen. Op internet kwam ik in de grappige winkel van iCadeau gelukkig deze fantastische Snore Stopper tegen. Hij ligt al een week naast mijn bed en werkt vlekkeloos. Dat wil zeggen, de aanblik van de snurkstopper had al zo’n snurkstoppend effect dat ik ‘m eigenlijk nog niet eens effectief heb hoeven te gebruiken. Een aanrader, dus! Slaap lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *