Het vrouwenbrein werkt echt anders dan dat van de man

Vorige week wilde ik weten hoe vrouwen hun leven kunnen ver-man-genamen. Helaas, te zuur en boos, aldus het commentaar. Vandaag pak ik het dus anders aan en kom met 10 dingen die mannen moeten weten over het vrouwelijk brein. Ergens is dat natuurlijk hetzelfde als de drang te willen ver-man-genamen. Alleen kom ik nu van links in plaats van rechts. Who cares, de boodschap blijft: ‘komt allen te samen, dan vinden we elkaar in het midden’… Oh, en vanwaar de switch? Kijk maar even bij puntje 6. 

The second time around
Een vrouw gaat twee maal door de pubertijd. Een vrouwelijk brein in de pubertijd vertoont weinig verschil met het brein van een vrouw in de periode voorafgaand aan de overgang. Uiteraard een gevalletje hormonen. Na de overgang slaat ze helemaal door! Mannen verliezen na de peno-pauze interesse in sociale verbintenissen, vrouwen krijgen er juist meer trek in. Ook durft ze meer en beter voor zichzelf te kiezen. Dit verklaart waarom vrouwen vaak alsnog van baan of partner wisselen (of ‘ineens’ kiezen voor de vrouwenliefde.) 

AU!
Studies hebben uitgewezen dat het mannelijk en vrouwelijk brein anders reageert op pijn. En, stoere bevallingsverhalen ten spijt, het vrouwenbrein kan toch minder goed tegen pijn en is gevoeliger voor blootstelling aan langdurige stress dan het brein van mannen. Volgens onderzoekers zou dit kunnen verklaren waarom er meer vrouwen met een burnout rondlopen dan mannen. (En ik maar denken dat dit komt door de dubbele belasting die de moderne vrouw ondervindt.)  

Net had ze nog zin…
Zin in sex ligt bij vrouwen nogal gevoelig. Omdat het hele gebeuren wel aardig is maar minder dominant aanwezig in haar leven dan in het leven van de man, is ze ook zo weer van de kook af. Dat komt omdat vrouwen een deel van hun brein moeten kunnen afsluiten van andere prikkels wil ze ontspannen genoeg raken om tot seks (laat staan een orgasme) te komen. Het beste advies voor heren: met drie minuten voorspel kom je er niet. Wil je haar ook laten genieten dan vraagt seks voorbereiding en vooral geen andere prikkels die kunnen afleiden. 

Ja, dat dacht ik al…
Intuïtie werkt bij vrouwen veel beter dan bij de man. En daar is niets mysterieus of paranormaals aan. In de loop van de evolutie was het de vrouw die zich moest specialiseren in de kleine signalen in lichaamstaal, stem of nonverbaal gedrag om te kunnen weten wat er nodig was voor haar kinderen en de sociale bindingen binnen de groep. 

Ruzie
In conflictsituaties denkt de man: ‘fight or flight’, een vrouw ‘tend or befriend’. Dat was van oorsprong nodig, want om de overlevingskansen voor haar kinderen te vergroten kon ze maar beter niets uitlokken wat een knuppel in de nek kon opleveren. Om die reden zijn het nog altijd vaak de vrouwen die de sussende partij spelen in conflictsituaties.

En ten slotte: Vrouwen reageren elke dag weer anders. Dat komt door haar cyclus.  

Bron: Livescience. Lees daar meer over de puntjes van verschil (totaal 10)

2 gedachten over “Het vrouwenbrein werkt echt anders dan dat van de man”

  1. Dag Bert, Echt aandacht geven begint met luisteren, daarvoor moet jij oprecht belangstellende vragen stellen, dan komt het verhaal vanzelf en komt er ook vanzelf een gesprek op gang. Je hoeft niet altijd gevat of lollig te zijn, juist aandacht is wat een vrouw het liefste heeft. succes.

  2. Ik heb een vriendin maar over leuke onderwerpen praat ik lastig ik ben dan vaak saai en zegt niet veel ik vind dat een drama hoe moet het leuk worden in een relatie geef mij advies groeten van bert wilhelmy damsté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *