Man relatie: Gekke vrouwen

Beroemde gekke vrouwen: er zijn er een paar. In ‘Medisch Contact‘ van oktober dit jaar staat een heel artikel over ze. Het artikel behelst de verschillende behandelingen van vrouwengekte door de eeuwen heen. De geschiedenis van de psychiatrie wordt beschreven naar aanleiding van beroemde vrouwen en hun therapeuten. De beroemdste gekke vrouwen die erin genoemd worden: Marilyn Monroe, Zelda Fitzgerald en Britney Spears.

Marilyn, Zelda en Britney
Marilyn werd behandeld door een psychiater, die zelf nooit over haar zelfmoord heen kwam. Zelda kreeg ruzie met haar man, de beroemde schrijver Scott, die haar ziektebeeld, schizofrenie, mocht gebruiken voor een roman. Britney Spears wordt in het onderzoek genoemd met crimineel gedrag, kaalscheren van het hoofd en drugsgebruik.

Mary Lamb
Mary Lamb vermoordde eind achttiende eeuw haar moeder, in Londen. Bij het avondeten ging ze haar zus met een mes achterna, moeder wilde ingrijpen en werd daarbij zelf het slachtoffer. Mary Lamb, later beroemd schrijfster geworden, werd niet veroordeeld. Een jury was van mening dat zij krankzinnig was en dus niet verantwoordelijk was voor haar daden. Deze strekking is door de jaren heen wel veranderd. Vlak na deze moord werd de wetgeving in Engeland gewijzigd. Mary mocht, zeg maar, van geluk spreken dat zij nog volgens de oude wetgeving ‘behandeld’ was.

Mannenvergelijking
Als vergelijkend bewijs van het veranderend beeld door de eeuwen heen tegenover gekte noemt auteur Lisa Appignanesi de manier waarop gekeken wordt naar mannen die terugkomen uit een oorlog. Vroeger waren zij helden, nu lijden ze aan een posttraumatisch stresssyndroom. Uiteindelijk had dit stukje dus wat dat betreft net zo goed ‘gekke mannen’ kunnen heten of ‘gekte M/V’. Gek worden we dus allemaal, of we nou mannen zijn of vrouwen.

Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een  gezin met vrouw en twee
kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en
ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord
voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de
man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

Een gedachte over “Man relatie: Gekke vrouwen”

  1. Het is ook nogal niet een verschil… Misschien dat door het ontbreken van medischekennis vroeger mensen voor gek werden versleten. Dat gaat niet op voor Britney, maar met zo’n leven. Geef mij 1 week waarin ik compleet geleefd word en ik voel me al rijp voor het gekkenhuis. Het grootste gekkenhuis is de wereld zelf, zeker de wereld in oorlog. Dus dat je daar ook niet helemaal jofel uitkomt, als kind-vredes- of gewoon soldaat begrijp ik best. Maar het lijkt me erg verhelderend om eens te lezen hoe vrouwengektes door de eeuwenheen zijn behandeld. Als ik er maar niet voor op de brandstapel kom…:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *