manOmeetlat: Oscar van den Boogaard

Mijn vriend Jan wil nooit cadeautjes krijgen want hij wil niets hebben wat hij niet nodig heeft en wat hij echt nodig heeft wil hij zelf uitzoeken. Het plezier van een cadeautje duurt nooit lang, verliest zijn werking. Er zijn nieuwe cadeautjes nodig.”  Een citaat uit het nieuwste boek van Oscar van den Boogaard. Van den Boogaard (1964) groeide op in Nederland en Suriname, zag zo’n beetje de halve wereld maar woont en werkt vandaag de dag in België. Hij is getrouwd met acteur Steven van Watermeulen. Samen werken ze onder de pseudoniemen Emmanuel Lipp en Pearl Sweetlife.

Snobisme voor beginners” is Oscar’s negende roman. Naast romans schrijft hij toneelteksten. “Snobisme voor beginners” beschrijft de drijfveren en twijfels van een shopper op zoek naar geluk. Een ontwapenend boek vol herkenbare en eerlijke momenten, dat je laat nadenken en glimlachen. ManOman werd geraakt door de openheid waarmee Oscar zijn boek schreef en wilde meer weten.

Levensmotto
‘Ik leef wel volgens een motto.
Het beste advies dat iemand mij ooit gaf was: Doe precies waar je zin in hebt en leef zoveel mogelijk in het moment. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Dat advies is mijn motto.’

Trots en passie
‘Ik ben trots op alles wat ik nu doe. Daar kan ik heel gepassioneerd mee bezig zijn. Een nieuwe roman, een toneelstuk, een opera… Ik vind het heerlijk om met mijn vrienden samen te werken in voorstellingen of tentoonstellingen. Om dat allemaal te kunnen doen pendel ik tussen mijn woonplaatsen Brussel en Berlijn. Niet alleen uit noodzaak, ik ben veel op reis. Het liefst breng ik ieder jaar een paar maanden door in Rio de Janeiro. Reizen is ook een passie”.

Spijt
“Daar kan ik kort over zijn. Ik heb helemaal nergens spijt van”.

Spanning en uitdaging
“Ik vind spanning en uitdaging in het formuleren van dingen die onnoembaar zijn. Ik vind het een uitdaging om het bestaan in woorden uit te drukken en nieuwe vormen te bedenken om over dat bestaan te kunnen vertellen”.

Angst en twijfel
“Ik heb geen angsten, behalve in mijn slaap. Een paar jaar geleden sloeg ik in Berlijn tijdens mijn slaap mijn raam stuk en werd bloedend wakker”.

Geluk
“Ik kan heel gelukkig worden van mijn vrienden. Zonder zielsverwanten zou het leven een zware klus zijn”.

Verdriet
“Ik heb veel verdriet gehad om mensen die niet in staat waren om voor anderen open te staan. Ik kan nog steeds heel verdrietig worden van mensen die alleen met zichzelf bezig zijn, met hun eigen vooroordelen en wantrouwen. Gelukkig kom ik die mensen nog maar zelden tegen, en als ik ze tegenkom loop ik er met een grote boog om heen”.

Balans werk en privé
“Ik heb soms voldoende en soms te weinig balans tussen werk en privé. Dat los ik voor mezelf op door werk en privé in beleving zo min mogelijk te scheiden. Voor mij zijn werk en privé niet gescheiden. Schrijven is voor mij pure zelfverwerkelijking en een manier om intensiever te leven”.

Romantiek, erotiek, passie en attent zijn
“Liefde is voor mij het allerbelangrijkste. Mijn streven is om van iedere dag, op elk gebied, een feest te maken. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het verlangen en de inzet zijn er wel”.

Over tien jaar
“Over tien jaar doe ik hopelijk hetzelfde als vandaag. Schrijven, nadenken, alert zijn en van het leven genieten”.

Wat vond manOman van ‘Snobisme voor  beginners’?
Van den Boogaard neemt je als beginnend snob mee langs gebeurtenissen en voorwerpen die typerend zijn voor zijn leven en het leven van de moderne mens. Oprecht en herkenbaar, mooie uitspraken, heldere inzichten. Geschreven met voelbare acceptatie en liefde voor het leven, ondanks al haar vreemde kronkels.
Een lekker leesbaar boek dat door zijn korte overzichtelijke hoofdstukken leest als een boek vol anekdotes.

“Snobisme voor beginners” is een uitgave van de Bezige Bij. Je koopt het natuurlijk direct via manOman. Klik op de titel van het boek en je wordt automatisch doorgelinkt naar onze partner bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *