Relatievraag: Een liefdevolle relatie en toch niet verder willen

Vraag aan relaties@manOman.nl: Ik heb nu 5 jaar een liefdevolle en gelukkige relatie. Sinds vier jaar wonen we samen en begin dit jaar hebben wij een huis gekocht. Vier maanden daarna veranderden mijn gevoelens. Ik kan het niet direct plaatsen, maar ik lijk ‘uitgekeken’ te zijn op mijn vriendin, iets waar ik 6 maanden geleden nog helemaal niet aan dacht. Inmiddels ben ik ook vreemdgegaan. Ik schaam me hiervoor en durf het niet te vertellen. Kan een therapeut mij helpen?
Marco

Relatiedvies

Beste Marco,
Om met je vraag te beginnen; ja, een therapeut zou je zeker kunnen helpen. Aan jouw onvrede ligt iets ten grondslag. Het is goed dat je met je mail een stap hebt gezet op weg naar een oplossing! Er zijn een paar dingen die me opvallen aan jouw verhaal. Wat negatief is richting je vriendin zwak je af. Je zet ‘uitgekeken’ tussen haakjes en je schaamt je over het vreemdgaan en durft haar niets te zeggen. Het lijkt erop dat je haar helemaal niet kwijt wilt. Je hebt het ook over een liefdevolle en gelukkige relatie. Aan de andere kant is daar toch dat vreemdgaan. Het zou kunnen dat je vindt dat het je ontbreekt aan ‘actie’. Het bekende ‘is-dit-alles-gevoel’. Heb je te veel verantwoordelijkheden en wil je nog wat play-time voor jezelf? Aan de andere kant kan de oorzaak van je onvrede ook dieper liggen. Legio mensen bedekken diepe gevoelens van leegte, onzekerheid, verdriet, boosheid of onvrede met grote projecten als verhuizen, verbouwen of zelfs het stichten van een gezin. Alles wat afleiding geeft aan dat vervelende gevoel van onrust, biedt even een gevoel van opwinding en afleiding. Toch brengt het ze niet het geluk dat ze dachten te vinden. Dit heeft zelden te maken met de partner, maar wel met eigenwaarde. Je schrijft niet hoe oud je bent, maar vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken en is het eigenlijk tijd voor een innerlijke grote schoonmaak! Iets wat trouwens alleen is weggelegd voor de dapperen onder ons. Het is nu eenmaal makkelijker om ‘pleisters te plakken’ in de vorm van een afleiding, dan om te kijken waar het nu écht aan mankeert. Schaam je dus niet voor kwetsbaarheid, je hebt lef, tijd en geduld nodig om tot zelfinzicht te komen. Waarom jij je voelt zoals je je voelt, Marco, daar is meer inzicht over jouw situatie en persoonlijkheid voor nodig. Mijn advies is dus ook, ja! Begin met zoeken naar een therapeut en een therapie die je aanspreekt. Zie het als een investering in jezelf en de toekomst (met je vriendin?) om te ontdekken wat je nodig hebt en wat jou saboteert om daar te komen. Misschien ontdek je dat je – onbewust – altijd bezig was afstand te creëren. Door hard te werken, een huis te verbouwen of door vreemd te gaan, door weg te willen uit een liefdevolle relatie? Waarom bouw je die afstand in? Wil je jouw situatie veranderen en (weer) geluk ervaren, dan is er werk aan de winkel. Succes! 

Lees ook:
Waarom heeft mijn ex-vriendin zich nooit willen binden?
– Verpest ik onze vriendschap met een relatie? 

Zelf een relatievraag stellen?

Dat kan! Voor slechts € 19,95 krijg je een persoonlijk relatieadvies in de mail. Mail voor een online coachingsadvies je relatievraag o.v.v. manOman relatievraag + onderwerp, naar relaties@manoman.nl, met je leeftijd, geslacht en zo veel mogelijk relevante informatie, dan vertellen we je de betalingsprocedure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *