Relatievraag: Hoe stel ik mijn ouders voor aan mijn 14 jaar oudere vriend?

Vraag aan info@manoman.nl: Een half jaar geleden heb ik mijn vriend leren kennen. Ik durf hem niet aan mijn ouders voor te stellen. Hij is 14 jaar ouder dan ik en heeft twee kinderen. Ik weet zeker dat mijn ouders liever zien dat ik iemand van mijn eigen leeftijd ontmoet die nog geen kinderen heeft, maar zo langzamerhand kan ik niet meer ontkennen dat ik al een tijdje een relatie heb.
Sonja B.

Relatieadvies

Beste Sonja,
Je geeft niet aan waarom je denkt dat je ouders een probleem van de situatie zullen maken. Gaat het om het leeftijdsverschil, om het feit dat hij al eens getrouwd was en al een gezin heeft? De kans is het grootst dat jouw ouders zo reageren omdat ze het beste met je voor hebben. Voor hen komt het beeld van hun dochter met een ‘oudere man’ niet overeen met het beeld dat ze zich voor jou gewenst hadden. Mogelijk maken ze zich zorgen over verantwoordelijkheden nu je direct in een compleet gezin terecht bent gekomen. Aan jou de taak de zienswijze van je ouders te wijzigen. Nodig je ouders en je vriend uit elkaar te ontmoeten bij jou thuis. In je eigen omgeving sta je sterker. Betrek de kinderen van je vriend niet bij dit gesprek, maar laat je vriend zelf het een en ander over zijn leven en over de kinderen vertellen. Creëer ruimte voor openheid want je ouders worden door de kennismaking mogelijk erg geconfronteerd. Loopt het niet gelijk lekker, pak dan de koe bij de horens en spreek open en rustig je angst op afkeuring uit, en vertel dat je die angst graag uit de weg wilt ruimen. Nodig je ouders uit daar op een later tijdstip nog eens verder over te praten. Voor nu wil je kennismaken. Blijf open staan voor hun vragen probeer niet alvast hun antwoorden te projecteren. Net als jij hebben ook zij ruimte nodig of je het nu met hun mening eens bent of niet. Wie weet, vallen ze in no time net als jij, voor je vriend en is het probleem na de kennismaking direct minder groot. Is dat niet zo, maak dan een vervolgafspraak met je ouders alleen en blijf voor nu op rustige toon in gesprek met elkaar. Geef terug dat je begrijpt waar ze mee zitten. Spreek uit dat je het vervelend vindt wanneer jouw partnerkeus tussen jou en de relatie met je ouders komt te staan. Bedenk dat het gaat om het bijstellen van hun verwachtingspatroon. Laat tijdens het bezoek van je ouders vooral zien hoe leuk jij en je vriend het samen hebben. De kans is groot dat je ouders dan snel minder zullen generaliseren en hun verwachtingspatroon over ‘een oudere man met kinderen’ vanzelf al (wat) bijstellen.

Lees ook:
Wat als je verliefd bent op een goede vriend?
Waarom val ik altijd op de verkeerde mannen?

Zelf een relatievraag stellen?

Dat kan! Voor slechts € 19,95 krijg je een persoonlijk relatieadvies in de mail. Mail voor een online coachingsadvies je relatievraag o.v.v. manOman relatievraag + onderwerp, naar info@manoman.nl, met je leeftijd, geslacht en zo veel mogelijk relevante informatie, dan vertellen we je de betalingsprocedure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *