Rommel maakt rommel

Ik had al zo’n vermoeden maar nu is het aangetoond. Rommel maakt onzorgvuldig. Andersom geldt het ook. Zelf behoor ik tot die vrouwen die eerst hun huis op gaan ruimen voordat ze aan een andere lastige klus beginnen. Dat komt de kostbare tijd niet ten goede, maar ik kan niet anders. Ik heb overzicht nodig bij lastige taken. Ook slaan legio dames aan het opruimen wanneer hun relatie over is. Schoon huis, schoon hoofd, zo lijkt. Maar omgekeerd is dus ook waar. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft aangetoond dat mensen in een rommelige omgeving eerder overgaan tot regeloverschrijdend gedrag.

Vijf euro
Voor het onderzoek werden een zestal situaties gecreëerd waarin mensen verleid werden tot het overtreden van wet- en regelgeving. Zo werd er een envelop half uit een brievenbus gehangen met daarin, duidelijk zichtbaar, een briefje van vijf euro. Bij graffiti rond de brievenbus stak 27 procent van de voorbijgangers het geld in eigen zak. Bij een schone omgeving was dat slechts 13 procent. Bij minder ernstige verleiding was het verschil nog veel groter. Een parkeerterrein werd afgesloten met een halfopenstaand hekwerk met daarbij een bord ‘geen doorgang’ en ‘verboden fietsen te plaatsen’. Bij een situatie waar er toch fietsen tegen het hek stonden, glipte 82 procent van de mensen toch door het hek. Zonder fietsen was het aantal overtreders slechts 27 procent. De onderzoekers achten bewezen dat normen en regels veel invloed kunnen hebben op menselijk gedrag, mits die normen en regels zichtbaar ondersteund worden door de omgeving.

Rust in het hoofd
Ik hoef maar naar mezelf te kijken om te weten dat dit klopt. Een mooie omgeving geeft rust in mijn hoofd en respect voor die omgeving. Ook voor de mensen die zich in die omgeving bevinden. Zouden gemeentes die te maken hebben met probleemwijken naast hun plan van aanpak ook niet wat meer moeten investeren in schoon-heid? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *