Vader zijn maakt gelukkig

Het onderzoek is gedaan vóór de grote vakantieuittocht. Misschien dat vader na 1000 kilometer gejengel op de achterbank zijn mening bijstelt, maar vooralsnog: Het vaderschap maakt de Nederlandse man gelukkig.

Dit zegt een onderzoek van Discovery Channel onder drieduizend ondervraagde mannen. Negentig procent zegt dat de zorg voor hun kroost ze gelukkiger maakt. Kinderen hebben een positieve uitwerking. Toch blijft 85 procent van de ondervraagde mannen fulltime werken. Maar 8 procent levert uren in om meer bij de kinderen te kunnen zijn.

Imagobuilding
Mannen verlangen niet erg terug naar de ‘goede oude tijd’ zonder kinderen; slechts een derde verlangt er soms naar. De mannen die net vader zijn geworden hebben de meeste moeite om afscheid te nemen van de wilde haren. Mannen voelen zich gelukkiger wanneer ze nauw betrokken zijn bij de opvoeding, maar in de praktijk valt de invulling wat tegen. Volgens Rutger Groot Wassink van het FNV-manifest PapaPlus komt dit door een imagoprobleem. ‘Mannen worden altijd een ambitieloos lulletje genoemd als ze parttime gaan werken. Het is de taak van de man om daar iets aan te doen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *