Volgens haar: Vriendjes

Mijn dochtertje heeft er al minstens honderd en het aantal groeit per dag. Net zo makkelijk. Ze zegt iets van: ‘Hé, ik zit ook op streetdance!! Zit jij op MSN en op Hyves?’ En hup, weer een vriendje. De laatste keer dat ik aan iemand vroeg of hij op streetdance zat kreeg ik een middelvinger. Mijn dochter is tien en kan dat soort dingen gewoon vragen aan leeftijdgenootjes. Bij mij werkt dat allang niet meer. Maar dat ligt aan mij. Of zoals een mannelijke kennis vertelde: ‘Seks krijgen is gewoon een kwestie van een groot sms-bestand hebben.’ Dat het bestand groot moest zijn was prettig. Ik ben gelukkig niet de enige die kennelijk af en toe een middelvinger oploopt. 

Gesprek
En zo sparen we allemaal onze vriendjes voor verschillende doeleinden. We slaan ze digitaal op en trekken ze uit de kast wanneer dat nodig is. Voor een date, voor seks, een potje hooligan-en, het doen van zaken, het bespreken van nieuwtjes of het doorspelen van de laatste voetbaluitslagen of politieke uitspraken. Helemaal handig. Alles gaat via het net. Valt best mee? Wanneer heb jij voor het laatst een écht gesprek gehad dan? En dan bedoel ik zonder de telefoon in je hand en zonder dat het om zaken ging. Ter verduidelijking: ‘Jij ook goede morgen, is er nog brood?’  of ‘Ja, ja, was vet met haar, maar ik moet nu echt gaan man, zie je later’, is géén echt gesprek.

Intiem bezig
Maar gelukkig hebben we onze virtuele vriendjes en vriendinnetjes nog. Want op het net is alles mooier. De foto’s en de babbels. En de openhartigheid. Het blijft anoniem voelen achter zo’n toetsenbord. Zelfs al zijn IP-adressen makkelijk te achterhalen en staat de webcam aan voor de halve wereld, we denken dat we intiem bezig zijn. Want dat willen we graag. Dát denken én intiem kunnen zijn met iemand. Ondertussen blijft het  face-to-face heel erg stil. En komt er al geluid uit dan is het vaak niet wat we zouden willen zeggen. Feitelijk niets nieuws. Onze ouders en de generaties daarvoor hielden ook wel van een potje stilzwijgen. Wat dat betreft wordt er meer gecommuniceerd dan ooit. Ik moet gewoon niet zo zeuren en me aanpassen aan de moderne methodiek. Zit er nog iemand op streetdance?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *