Vrouw relatie: Moeder vs schoonmoeder

Ik heb een hekel aan visite. Je bent bij mij van het type: ‘Mijn huis is jouw huis, maak het je gemakkelijk en trek zelf maar iets uit de koelkast’, of ik heb liever niet dat je komt.

Astrologie
Dat is geheel in tegenstelling tot het type dat ik volgens astrologen, sterrenbeeldtechnisch gezien, zou moeten zijn. Waarmee ik niets wil beweren tegen astrologie, voordat u daar over schrijft. Ik zou de verzorgster onder de verzorgers zijn. De gastvrouw onder de gastvrouwen. Ik zou niets liever doen dan mensen om me heen verzamelen zodat ik ze kan voorzien van mijn warme, goede zorg, gastronomische hoogstandjes en andere vertroetelingen. Not! Dat dit niet zo is heeft niets te maken met de personen die op visite komen. Het heeft ermee te maken dat ik de zenuwen krijg  zodra ik ergens aan moet gaan voldoen in mijn eigen veilig gewaande nest.

Vreugde van het moederschap
Laten we wel wezen. Wanneer er twee personen op de wereld rondlopen voor wie je, tegen wil en dank doch diep geworteld, wilt voldoen aan hun verwachtingspatroon, dan zijn dat je moeder en je schoonmoeder. Als little bundle of joy schijn ik niet zo veel te hebben bijgedragen aan het verwachtingspatroon dat kleeft aan ‘de vreugde van het moederschap’. Uiteraard niet mijn schuld, maar het werd wel een probleem. Met als gevolg: Nog altijd licht neurotische trekken wanneer ik te maken krijg met een moeder, dan wel schoonmoeder. Want opeens is het er weer: Ik moet voldoen aan een Verwaching! En ja, de hoofdletter is expres.

Verwachtingen
Dus sla ik aan het poetsen als ik weet dat ‘ze’ komen. Ik haal van alles in huis, trek iets leuks aan en zorg voor een gespannen sfeer in huis. Dat laatste is dan weer niet de bedoeling, maar onvermijdelijk in mijn ‘er-komt-een-moeder-stress’. Achteraf viel het altijd weer mee. Want ik houd van mijn moeder, en mijn schoonmoeder is ook al prettig, leuk en aardig. Ik voldoe al jaren aan hun verwachtingen en al was het niet zo, dan nog was ik de enige die daarmee kon zitten. Toch blijft het wachten op het moment dat ze zelf de koelkast open mogen trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *