Vrouw relatie: Self-fulfilling prophecy

Ik heb twee dochters. Pubers. Maar dan leuke. En dat vind ik niet alleen, dat vinden anderen ook. Vooral puberjongens. Nu schamen mijn dochters zich nog niet helemaal een ongeluk over hun moeder, dus we doen nog geregeld iets samen. We gaan even het buurtcafé in, gaan samen naar de sportschool of fietsen na het eten samen een blokje om. En dan krijgen we het. Van die puberjongens die mijn pubermeiden naroepen. Of, oh schrik, 4 knullen in een auto die toeteren.Gewoon waar ik bij ben. Eerst dacht ik nog gevleid ‘Hé, die snotapen denken zeker dat ik een vriendin ben.’ Maar zo ligt het natuurlijk niet. Dat snap ik eigenijk zelf ook wel.

Leeuwin als moeder   

Loerende jongensogen naar je dochter doen iets raars met je. Aan de ene kant voel je trots, aan de andere kant komt er iets naar boven dat verdacht veel weg heeft van leeuwinnengedrag. Laatst vroeg een kennis ‘of ik ze al aan de ketting had gelegd’. Beetje rare vraag. Maar de kennis was een man, en kennelijk beschikte hij over voldoende zelfkennis over zijn eigen pubertijd. ‘Ik wens je veel succes,’ zei de kennis, ‘als ik die meiden van jou zo eens bekijk, staat je wat te wachten.’ Ik geloof dat hij het als een soort van compliment bedoelde, maar ik voelde dat de leeuwin in mij haar nagels wilde uitslaan.

Self-fulfilling prophecy

Kom eens even zitten mam, zei de jongste van de week. En ze keek heel ernstig. Plechtig is eigenlijk een beter woord. ‘Het valt me zwaar om te zeggen, zei ze, maar je had gelijk.’ Daar ging ik zonder meer vanuit, maar voor de zekerheid vroeg ik toch maar even waarmee ik dan gelijk had. ‘Ik zei toch altijd dat ik jongens nooit, nooit, nooit, leuk zou gaan vinden. En dat jij dan zei dat ik daar later vast anders over ging denken? Het is later!’ Ik keek haar aan en voelde mijn hoofd knikken. Mijn knieën ook trouwens. ‘En weet je wat het is?’ Nu schudde ik van nee. ‘Ik vind ze nu ALLEMAAL leuk! Blond of donker, ik heb niet eens een voorkeur.’

Ik hoop dat dit binnenkort nog gaat komen, anders voorzie ik een lange, lange stoet van vriendjes. Maar dat heb ik maar niet gezegd. Op grond van self-fulfilling prophecy.

2 gedachten over “Vrouw relatie: Self-fulfilling prophecy”

  1. Vanuit psychologisch perspectief, kan ik je vertellen dat de door jou geschreven reactie ook niet helemaal de betekenis weergeeft.

    Maar goed,

  2. Self Fulfilling prophecy klopt hier niet, de betekenis van de self fulfilling prophecy is anders ik zal hier een voorbeeld geven: bang zijn dat je je vriendin kwijt raakt terwijl er op dat moment niets aan de hand is maar door je gedachte ga je er ook zo naar gedragen, meer tijd proberen te spenderen, haar onder druk zetten veel bellen en smsen waardoor de uitdaging weg neemt en je vriendin minder geintereseerd in is en uit eindelijk gaat ze bij je weg vanwege je gedrag dat je toonde wegens je angst, je was bang dat je haar kwijt raakte dus je probeerde haar te tonen dat je graag bij haar bent maar door dat je bang bent gebruik je de verkeerde manier waardoor je haar onder druk zette en daardoor weg liep. Dus met andere woorden bang zijn voor iets dat je niet wilt maar toch zelf ernaar toe werkt.. Dat is de definitie van de self fullfilling prophecy. Het zou op deze manier moeten worden uitgelegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *