Wanneer het slecht gaat met de economie gaat veel op de spaarstand. Zelfs de liefde. In een recessie wordt er minder getrouwd, vaker gescheiden en er worden minder baby’s geboren. Met een vertraging van een jaar zijn deze verschijnselen merkbaar. Aangezien in Nederland de recessie zo’n driekwart jaar geleden is ingezet valt over drie maanden een piek in het aantal scheidingen te verwachten en een daling in het aantal geboortes en nieuwe huwelijken.
Uitstel
Maakt geld dan toch gelukkig in de liefde? Stellen van wie de relatie al onder druk stond kunnen door een verslechterde financiële situatie nog meer stress krijgen, wat resulteert in een scheiding. In Amerika gebeurt momenteel het omgekeerde. Niet dat ze daar gelukkig worden van de recessie, paren stellen hun scheiding uit omdat ze zich de financiële consequenties niet kunnen veroorloven. Zonder baan of huis wordt de economische bijdrage van de ander weer belangrijk en verdwijnt de mogelijkheid op een zelfstandig bestaan naar de achtergrond.
Golddiggers
In de financiële wereld heerst wereldwijd momenteel een ware scheidingsgolf. Veel golddiggers nemen de welgevormde benen nu hun hedgefund-lovers berooid zijn geraakt. Teleurgestelde vrouwen zònder beurshunk pakken het anders aan. Zij wachten met de scheidingsaanvraag tot na de kerst of zomervakantie. Zij willen vaak nog één keer iets met het gezin ondernemen voordat ze de stekker er uit trekken. De gemiddelde huwelijksduur is momenteel 14 jaar. Tien jaar geleden was dit nog twaalf jaar.
bron: intermediair