Scheiden is geen bevrijding

Voor het eerst in de geschiedenis eindigen er meer relaties dan er bij komen. Van de gehuwde stellen gaat eenderde uit elkaar, van de samenwoners de helft. En dat terwijl nieuw onderzoek aanwijst dat scheiden voor kinderen schadelijker is dan altijd werd gedacht. Maar of er nu kinderen in het spel zijn of niet, scheiden is ook een behoorlijke aanslag op de financiële situatie van het stel. Vooral vrouwen degraderen vaak van modaal of meer naar net boven bijstandsniveau. Toch is het in tweederde van de gevallen de vrouw die als eerste aangeeft te willen scheiden.

Dom
Per 1 maart wordt een nieuwe wet van kracht die scheiden minder vrijblijvend maakt wanneer er kinderen zijn. Naar oud idee van minister Donner wordt de ‘Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’ van kracht. Deze wet verplicht ouders voorafgaand aan de scheiding een ouderschapsplan op te stellen. Daarnaast wordt de flitsscheiding afgeschaft. Scheiden is niet alleen ingrijpend maar daarboven financieel een van de domste beslissingen die een mens kan nemen. Veel stellen beseffen dit niet of te laat. Ze zijn gefixeerd op het gemis aan romantiek of de aanwezigheid van een innerlijke onvrede en zien geen andere weg om zich daarvan te bevrijden dan een scheiding.

Opbloeiende liefde
De toegenomen vrijheid van vrouwen zou een reden zijn voor de scheidingsgolf. Vrouwen zijn zelfstandiger dan vroeger en nemen geen genoegen meer met een liefdeloze relatie. Toch kan het lonen je koffers niet te snel uit de kast te halen. Het is beter je energie nog eens in je relatie te steken om te proberen er samen iets beters van te maken. Oudere generaties die, omwille van de schijn, bij elkaar bleven weten dat na een paar jaar de liefde weer op kan bloeien. Het scheelt je geld, veel verdriet, en onstabiliteit voor de kinderen. Meestal lag de basis van je onvrede, achteraf gezien, in je eigen geschiedenis. Samen uit een dal komen kan dan bevredigender zijn en meer binding en voldoening geven dan heen en weer fladderen van de ene relatie naar de andere in een zoektocht naar geluk.

Bron: intermediair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *