‘Kijk, een zeven en een half!’ grapte mijn broer ooit tegen mij, in de trein, door het raam kijkend vanuit een intercity op een middelgroot station, ergens in het land. Ik keek en begreep direct wat hij bedoelde. Een fris ogende jongedame liep langs, niet een oprechte stoot, maar meer gewoon een leuke meid om te zien. Cijfers geven aan vrouwen, best banaal, misschien plat, maar geen man die dit nooit gedaan heeft. Vermoedelijk geen vrouw die de tien puntsschaal nooit heeft gebruikt om het uiterlijk van een man te beoordelen. Tot zover dus geen nieuws…
Seks
‘Het was een geweldige avond, heel gezellig en ze is hartstikke leuk, maar de seks….’
‘Ja?’
‘Nou, dat was gewoon minder.’
‘Als je het een cijfer mocht geven, op een schaal van 0 tot 10?’
‘Ik denk een zes en een half, voor mij te weinig in elk geval.’
Tot zover weer geen nieuws. Heeft iedereen wel eens gedaan. (Toch? Of doe ik alleen zulke dingen maar…?) Iedereen heeft – verpest door ons westerse beoordeelsysteem – wel eens cijfers gegeven aan de kwaliteit van de daad.
Andere cijfers
Op internet gevonden: Raw Natural Beauty heeft berekend dat een gemiddelde vrouw in haar leven ongeveer drieënhalve kilo lippenstift verbruikt. Een andere manier van het benaderen van vrouwen en cijfers, maar toch. Drie en een halve kilo. Zeven pond. Wel eens een lipstick opgetild, mannen? Weegt echt niks hoor. Verdomd veel lipsticks bij elkaar leggen om de zeven pond te halen. En dat in een jaar of vijfenzeventig, waarvan je mag aannemen dat er in de eerste -zeg- twaalf jaar niets gebruikt wordt, en – zeg – in de laatste 10 ook niet. Dat blijft dan wel 3,5 kilo in een krappe 55 jaar. Dit exclusief de kunststoffen houdertjes en het rolsysteem.
Verloren
Iedereen – denk ik – heeft in zijn leven ook wel eens een lipstick gevonden, dan wel zien liggen. Geen idee of de betreffende wetenschapper dit heeft meeberekend in zijn of haar onderzoek, maar laten we er eens een paar grammetjes afhalen. Daarbij is er nog wat verlies van lipstick, door boodschappen op de spiegel, een experimenterende kleuter, of een wilde avond. Ook blijft er een bepaalde hoeveelheid hangen aan glazen, borden en bestek. Servetten niet te vergeten. Toch nog steeds zo’n drie kilo.
Waarvoor?
Doorgaans voor ons, mannen. Lesbiennes daar gelaten, we moeten van bepaalde wiskundige zekerheden uitgaan. Beste mannen, dat doen zij voor ONS. Of wel: dit is ONZE SCHULD! Maar misschien is het ook wel niet zo erg. Toch?
Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een gezin met vrouw en twee
kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en
ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord
voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de
man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.