5 redenen waarom de baby van je ex jou zo’n verdriet doet

Je relatie is over. Het was jullie gezamenlijk beslissing, of niet, maar feit is, dat er een eind is gekomen aan wat eens zo hecht en dierbaar was. Net als je weer een beetje met beide benen op de grond staat, hoor je via via dat je voormalige geliefde een kindje gaat krijgen bij een andere vrouw. Vijf mogelijke redenen waarom je hart dan nogmaals breekt en wat je daartegen kunt doen.

1. Definitief afscheid

De eerste reden dat je helemaal ondersteboven bent van het nieuws dat jouw ex-geliefde een nieuw leven op de wereld zet met iemand anders dan jou, is dat het afscheid nu echt definitief is. Had je ooit nog de hoop dat hij op jou zou wachten, of naar je terug zou keren, of misschien toch eindelijk voor zichzelf zou kiezen, met dit nieuwe kindje gaan alle deuren voor de komende tijd – in ieder geval zo’n 20 jaar – op slot. Dat is de instorting van de hoop, te hoog gespannen verwachtingen die niet uit lijken te komen. Dat snijdt als een mes door je romantische, verlangende ziel.
Het enige wat je kunt doen is loslaten. Concentreer je op jezelf, ga niet in zijn wereld zitten rommelen. Hij is als enige verantwoordelijk voor zijn situatie, jij als enige voor de jouwe. Je hoeft zijn pijn niet te dragen.

2. Afwijzing

De tweede reden kan zijn dat je je enorm afgewezen voelt. Het voert je misschien terug naar een andere tijd waarin je ook niet meer op de eerste plaats kwam, bijvoorbeeld toen een jonger zusje of broertje geboren werd. Alle aandacht die daarvoor rechtstreeks en exclusief jouw richting op ging, moet nu gedeeld worden. Dat voelde toen als een afwijzing, dat voelt het nu ook. Oude pijn in een nieuw jasje. Realiseer je dat je zijn aandacht niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Geluk zit in je zelf. Keer naar binnen en probeer het te omarmen.

3. Sterfelijkheid

Een derde reden dat je je totaal ontredderd voelt, is dat een nieuw leven je onherroepelijk wijst op je eigen sterfelijkheid. Je wordt ouder, misschien ben je al te oud om een kindje te krijgen, en nu blijkt hij nog wel jong en vitaal te zijn. Zo jong en vitaal dat hij nieuw leven kan creëren. Ook ouder worden is afscheid nemen, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Melancholie en heimwee naar je jeugd zorgen voor extra pijn. Ouder worden is een vervelende bijwerking van leven, maar ook de enige goede! Wees blij dat je al deze ervaringen mag opdoen, het maakt je een completer, gevoeliger mens.

4. Woede

De vierde reden kan zijn – en dat geldt voor de minnaressen van mannen in een slecht huwelijk – dat je woedend bent, dat er een kindje wordt blootgesteld aan een minder dan perfect ouderpaar. Je vindt dat kinderen niet als oplossing voor huwelijkscrises mogen worden gebruikt en dat kinderen niet de dupe mogen worden van ouders die liever werken, schelden, elkaar negeren of andersoortig liefdeloos gedrag vertonen. Dit is natuurlijk een behoorlijk arrogante denkwijze. Jij denkt dat jij de wijsheid in pacht hebt. Heb je echt aanwijzingen dat de kinderen eronder lijden, grijp dan in, maar anders: laat het los. Je kunt er niet zeker van zijn er geen liefde is in het huwelijk en mensen kunnen veranderen, hoe moeilijk dat ook misschien te accepteren is, omdat het betekent dat hij jou niet meer nodig heeft.

5. Jaloezie

De vijfde reden kan zijn dat je domweg jaloers bent. Waarom hij wel, waarom zij wel, en ik niet, waarom is de timing zo slecht, waarom kunnen we niet gewoon met zijn allen samenleven, in plaats van deze pijn en dit verdriet? Ook hier geldt: laat het los. Het leven komt zoals het komt, wat goed is komt terug, wat je niet nodig hebt, verdwijnt. Vertrouw er op dat alles altijd weer goed komt. Het is niet makkelijk, maar het proberen waard. Huilend op je bed liggen, lost in ieder geval niets op. Het enige wat je kunt doen is uithuilen, jezelf oppakken en weer verder gaan. En het nieuwe gezin alle liefde toewensen die ze nodig hebben, van elkaar en van jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *