Bijna raak is ook goed

Scoren of bijna winnen werkt even verslavend. Natuurlijk is het een ander gevoel of je werkelijk gewonnen hebt of dat je er net naast zat. Zeker in de liefde of bij je favoriete sport. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat bij het gokken dezelfde hersengebieden actief zijn bij het bijna winnen als bij het werkelijk winnen.

Blauwtje
Bijna winnen geeft het idee dat de liefde geschaakt kán worden, de wedstrijd gewonnen of de kluis gekraakt. Door het bijna winnen wordt de lust opgewekt nog een gokje te wagen, terwijl gelijktijdig ook een gevoel van verlies wordt ervaren. Wanneer mensen vervolgens het idee hebben zelf invloed te kunnen uitoefenen op het eindresultaat zullen ze graag nog eens een nieuwe poging wagen. Met gokken kan dit leiden tot minder leuke gevolgen als een gokverslaving. In de liefde helpt het je om over het blauwtje heen te komen, uit te huilen en opnieuw te beginnen.

Jackpot
Een mooi mechanisme van Moeder Natuur. Zo blijven we gemotiveerd om steeds opnieuw te gaan voor de jackpot. Beetje jammer wanneer je bent gevallen voor fruitautomaten, krasloten, poker of andere gokopwekkende spelen. Maar wanneer de drive tot willen scoren je relatie of de liefde betreft, mogen we blij zijn dat onze hersenen genoegen nemen met ‘bijna raak is ook goed’. Dat houdt de moed erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *