Floris’ Blog: Dronken vrouwen

Waarom is Sangria in Spanje, onder de zon, heeeeerlijk, terwijl het eenmaal thuis niet binnen te houden is? Of we nu op een Spaans terrasje zitten, op het strand, of bij de camper op de camping, het maakt niet uit. Sangria is echt lekker. Francine wil meteen 12 flessen inslaan voor thuis omdat ‘deze’ zoveel lekkerder is dan die je thuis kunt kopen. Het is alsof ik tegen een betonblok praat wanneer ik haar probeer uit te leggen dat het dezelfde Sangria is, en dat het de sfeervolle omstandigheden, waaronder de zon, zijn, die ertoe bijdragen dat het bocht hier wel binnen te houden is en thuis niet!

Pyreneeën en Costa del Sol

Francine en ik zijn inmiddels een paar weken onderweg en we zijn in Spanje blijven steken vanwege de weersvooruitzichten. En het mag gezegd worden: ‘wij hebben nog geen slecht weer gehad tijdens onze tour.’ Alle (door Francine) geplande toeristische trekpleisters zijn (gelukkig) geschrapt en we staan nu op onze derde Spaanse camping. Met de fiets halen wij ’s morgens brood in het pittoreske, nabijgelegen dorpje. Verder ontspannen wij een beetje op terrasjes, met wandelingen, en gewoon met een boek onder de luifel.

Terug naar de Sangria

Met de camper staan wij aan een beekje, onder de bomen en het is best goed toeven hier. Waarschijnlijk blijven we hier nog wel een week alvorens verder te gaan. Toen we in Spanje aankwamen, dronken we gewoon ’s avonds bij het eten een wijntje of zo. Op één van onze ochtendritjes naar het dorp zagen wij de Spanjaarden echter al voor 10 uur aan de drank zitten. Francine vindt altijd dat wij ons moeten aanpassen aan goede lokale tradities, dus begint ze iedere dag vroeger met een drankje. Zelf ben ik een matige drinker, dus begin ik niet voor vijven en dan nog; ik drink nooit veel.

Maat houden

Nadat Francine om één uur ’s middags haar eerste drankje heeft gehad, lijkt er geen houden meer aan. Het ene na het andere glas wordt naar binnen geslagen. ‘Nee’, roept ze, ‘terug in Nederland stop ik direct hoor!’ Gelukkig doen wij, zoals het in Spanje heel gebruikelijk is, ’s middags op het heetst van de dag een siësta. Door de drank ligt er naast mij eentje enorme boomstammen door te zagen. Ach, het is vakantie zullen we maar denken en Francine wordt erg grappig als ze gedronken heeft. Ze doet gek en loopt constant te lachen om de gekste dingen. Ze is duidelijk blij mij te zien. Maar ja, ben ik ook zo blij met al die drank?

Niet te stoppen die vrouw

Eenmaal aan de drank is ze niet meer te stoppen en ik kon haar dan ook niet tegenhouden toen ze tegen beter weten in toch twaalf flessen Sangria kocht. Nou ja, in het tempo waarmee Francine drinkt, halen die flessen Nederland waarschijnlijk niet en door de sfeer zal het nog smaken ook. Dus krijgt Francine toch nog een beetje gelijk, dat de Sangria die we in Spanje kopen, lekkerder is dan die in Nederland.

Wie is Floris Deun?

Hoi, ik ben Floris (43) en ik ben gepassioneerd wanneer het schrijven en spelen met taal betreft. Mij werd gevraagd nu en dan een stukje te schrijven voor manoman in 2011. Ach, waarom niet? Vind je het (n)iets, laat het me dan gerust weten, via floris.deun@hotmail.com. Groeten Floris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *