Harry’s Blog: Het baasje en de hond

In de speeltuin doe ik vandaag mijn inspiratie op. Geinig hoor, de tuin wordt door vrijwilligers beheerd en is erg mooi. Mijn dochtertje en een vriendinnetje zijn samen heerlijk in het zonnetje, in de zandbak, aan het spelen. Tussendoor vang ik vlagen van een gesprek op tussen de beheersters van de speeltuin. De dames hebben de leeftijd van een gemiddelde oma.

Zomerkleding

Je zou verwachten dat dit soort dames zich niet druk maakt om de nieuwste mode en wanneer ik oude vrouwtjes aanschouw, denk ik daarin gelijk te hebben. Toch gaat het gesprek over mode. Het woord hoerig hoor ik vallen voor de kledingstijl van sommige jongere dames. Ook blijkt de jeugd geen smaak te hebben wanneer het kleding aangaat. Best grappig, als ik de dames bekijk, zie ik standaard oudedamespantalons, beige en lichtgroen, herkenbaar.

Kinderkleding

Gelukkig wordt er positief gesproken over kinderkleding, de diversiteit, grote keuzemogelijkheden, kleuren, printjes, lang, kort, schoenen, accessoires, et cetera. Als ik rondkijk zie ik inderdaad allemaal vrolijk gekleurde kinderkleding. Iedereen draagt iets anders en het is allemaal best aardig. Blanke, gele, rode en bruine kindjes. Ze lopen er allemaal anders, fleurig en leuk gekleed bij.

Moeders

Als het baasje op de hond gaat lijken, vraag ik mij wel af of dat ook geldt voor kinderen en moeders. Ik vrees het ergste. Sommige moeders lopen op naaldhakken, hetgeen mij onpraktisch lijkt in een speeltuin. Het is wel het stereotype vrouw dat ik hier omschrijf. De omhoog gepompte borsten, te strakke leggings, teveel make-up, bijzondere haarcoupes. Eigenlijk kon ik het laatste weglaten. Toen ik naaldhakken schreef had je al het juiste beeld.

Namen

Over smaak kun je niet twisten, toch denk ik soms dat ik ben gezegend met een overdosis goede smaak. Is dat arrogantie? Oordeel zelf. Er vliegen namen voorbij als Sjerrol, Calvin, Kevin, Esmeralda, Rigilio, Gianni-Joe, Ster, Binkie, Beverly, et cetera. Oké, mijn ouders hebben ook geen geweldige naam voor mij gekozen en ik heette liever William of Bob. Maar Georgina heeft wel haar borsten naar mij vernoemd. Helaas is in Den Haag mijn naam een scheldnaam.

Diversiteit

Verschillende namen, kinderen, kleding en smaken. De oude dames hebben het weer over de grote keuze aan kinderkleding. In hun tijd was er niet zoveel keuze. Je droeg de kleding die oma of moeder voor je maakte of kocht. Het was gebruikelijk dat kleding vier tot vijf keer van kind wisselde. “Nee”, hoor ik twee ouwetjes naar elkaar bevestigen, “Het is tegenwoordig beter en makkelijker”. Ik poog het beeld van vroeger boven te halen. Te vergelijken met nu.

Cruijff

Ik citeer vaak en graag uit de bundel van Cruijff. Zijn beroemdste citaat, “elk voordeel heb z’n nadeel!”, komt alweer in mij op. Door de enorme diversiteit aan kleuren, soorten, stofjes, patroontjes, attributen, en vooral het verschil in smaak, ga ik regelmatig ’s morgens het gevecht met dochtertjelief aan over de kleding die ze gaat aandoen naar school. Vaak heeft ze een half uur nodig om zich te kleden. Alles wordt gepast, gewisseld en achtergelaten waar het wordt uitgetrokken. Tot een paar minuten voor aanvang van school. Kasten en hangertjes vol kleding. Veel keuze. Leuk dat het tegenwoordig kan maar het voordeel heb ik nog niet kunnen ontdekken. Dit heeft ze niet van mij. Moet van haar moeder komen. Niet ieder hondje lijkt op z’n baasje, of is moeders ook bij ons thuis de baas?

Even voorstellen: Harry Vonk

Mijn naam is Harry Vonk en er zijn voor mij meerdere redenen te benoemen om een blog te schrijven. Allereerst vindt iedere schrijver het leuk om gelezen te worden en ik vorm geen uitzondering op deze regel. Verder ben ik van mening dat er iedere dag enorm veel leuke dingen om ons heen gebeuren en dat de meeste mensen, man of vrouw, die niet zien. Daarom ga ik proberen met de regelmaat van de klok de aardige dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven te beschrijven. De kranten halen al meer dan voldoende negatieve zaken aan, nietwaar! Wie wil reageren, mailt naar harry.vonk@hotmail.com

2 gedachten over “Harry’s Blog: Het baasje en de hond”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *