Heks of Hoer?

Afgelopen week volgde ik een workshop bij mijn netwerk van vrouwelijke ondernemers Entre Femmes. Thema: authentiek vrouwelijk leiderschap. Nou heb ik nooit goed begrepen waarom er onderscheid gemaakt moet worden tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap, maar na deze avond wist ik het. Een man kan namelijk niet worden getypeerd als Moeder, Maagd, Heks of Hoer.

Vrouwelijk leiderschap

Want dat waren de vier archetypen. De Moeder, de Maagd, de Heks en de Hoer. Gechargeerd natuurlijk, maar toch met een redelijk herkenbare invulling. Zaak is natuurlijk dat je de eigenschappen die bij jou niet ‘leading’ zijn beter leert ontwikkelen, om een meer volledige persooniljkheid te worden. Bovendien is het handig wanneer je een team samenstelt. Zorg dat alle typen vertegenwoordigd zijn, dan loopt het allemaal gesmeerd.
Mocht je willen weten wat je zelf bent: www.a2a.nl. Natuurlijk had ik van te voren de test niet gedaan, ik ben tenslotte geen Maagd die zich altijd volledig en nauwkeurig inleest en zeer goed beslagen ten ijs komt. We moesten in het type-vak gaan staan, waarin we onszelf het meest dachten te herkennen. Ik koos voor de lijn tussen Heks en Hoer.

Heks of Hoer, Moeder of Maagd?

Misschien is het handig om even wat kwaliteiten van de diverse dames te noemen. De Moeder: zorgvuldig, gul, belangstellend, verdraagzaam, serieus, behulpzaam, zorgzaam, organisator, inlevingsvermogen, onderscheidingsvermogen, bemiddelaar, relativeringsvermogen, geduldig, mild, veelzijdig, evenwichtig, gemoedelijk. De Maagd: ordelijk, gedisciplineerd, ijverig, idealistisch, gevoelig, bescheiden, verantwoordlijkheid, consequent, bedachtzaam, eerlijk, betrouwbaar, respectvol, tactvol, rustig, optimistisch, tevreden. De Heks: ambitieus, flexibel, intelligent, initiatiefrijk, handig, zelfstandig, voor jezelf opkomen, doelgericht, analytisch, doorzetter, oplettend, nuchter, krachtig, vastberaden, moedig, duidelijk. De Hoer: spontaan, humoristisch, inspirerend, genieter, zelfverzekerd, creatief, vrolijk, overtuigd, enthousiast, speels, ontspannen, open, direct, makkelijke prater, vernieuwend, levendig, avontuurlijk.
In het kort: de Moeder denkt altijd alleen aan anderen en vergeet zichzelf, de Heks doet het tegenovergestelde maar gaat wel gericht op haar doel af, de Maagd wil alles volgens de regels spelen en is ordelijk en voorbereid en de Hoer is een netwerkkei, die elk probleem met een lach pareert en het middelpunt is van elk feestje.

Die ‘klik’

Grappig dat het bestuur van ons netwerk in zijn geheel (!) in het Hoerenvak ging staan. Dat wijst erop dat het allemaal outgoing types zijn die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Maar als je een team samenstelt, en zeker een bestuur, is het eigenlijk beter om een type uit elk kwadrant te hebben, zodat ook de administratie op orde is (Maagd), er een luisterend, empathisch oor is (Moeder) en dat er doorgepakt wordt (Heks). Dit even terzijde, want ik weet hoe fijn het is om juist een team samen te stellen uit gelijkgestemden. Daar ‘klik’ je zo lekker mee….
Ik stond dus in het Heksenvak. Vervolgens vroeg men ons om in het vak te gaan staan van het type vrouw dat je irriteerde. Ik koos na veel wikken en wegen voor het Moeder-vak. Dat bezorgde, dat altijd alleen maar aan de ander denken, en altijd ja en amen zeggen. Dat niet voor jezelf durven opkomen, dat redderige, dat altijd lichtelijk oververmoeid zijn…..  huuh!

Mijn vriend kent mij echt niet

Toen ik thuiskwam vertelde ik over mijn bevindingen aan mijn vriend. “Jij bent natuurlijk een Moeder-type”, zei hij direct. “Wat? Nee joh, echt niet, ik luister echt niet altijd even goed naar de problemen van anderen, en ik sta toch echt zelf heel centraal in mijn leven.” Mopperend ging ik naar bed.
Vanochtend deed ik toch maar even de test op de site. U bent een Moeder-type beet het scherm mij toe. Waaaaah! Ik las de eigenschappen van de Heks nog eens voor aan mijn vriend. “Stop maar”, zei hij halverwege grijnzend. “Dat is toch duidelijk? Dat ben je toch allemaal niet?!” Grrrr, de heks…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *