‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ en uit was het verhaal. Helaas is het niet zo simpel in real live. Bij gelukkig blijven in je relatie komt nogal wat kijken. Na de eerste verliefdheid leer je ook de mindere kantjes van je partner kennen. Vaak zijn dit de eigenschappen waar je in het begin zo verrukt over was. Haar betrokkenheid noemt hij steeds vaker bemoeizucht. En zij begint zijn heerlijk stabiele karakter na een tijdje te verwarren met saaiheid of desinteresse. Wanneer dan ook de lichamelijke aantrekkingskracht nog afneemt komt er voor veel stellen alsnog een einde aan het verhaal.
Rust en jaloezie
Maar er is ook optimistisch nieuws. Psychologen van de Stony Brook University deden hersenonderzoek bij verliefde stellen. Hun conclusie: ook mensen die al twintig jaar samen zijn kunnen nog net zo verliefd en seksueel aantrekkelijk voor elkaar zijn als in het begin van hun relatie. Wat wel afneemt is de angst de partner te verliezen. Meer rust en minder jaloezie dus. Is het dan gewoon een kwestie van volhouden?
Samen vieren
Een eerste voorwaarde voor een gelukkig huwelijk is dat deze vrij is van externe stressfactoren. Oorlog, armoede of het verlies van een kind zijn verwoestend, ook voor je relatie. Meer kans op een langdurige relatie heb je ook wanneer geen van de partners last heeft van depressies of externe angsten. Wanneer partners beschikken over goede communicatievaardigheden is dat absoluut een voordeel. Zo kunnen ze elkaar steunen en conflicten op een goede manier oplossen. Verder helpt het om samen spannende nieuwe dingen te ondernemen. Deze conclusies uit het onderzoek liggen een beetje voor de hand, maar er is meer. De onderzoekers ontdekten dat het heel belangrijk is dat als één van de partners succes heeft, de ander daar ook heel blij mee is en het succes van de ander viert. Geen afgunst of vanzelfsprekende aanname dus, maar samen blij zijn.
Bron: NRC