Man Relatie: De seven-year itch

Ik ben weer terug van vakantie. En ik heb heerlijk genoten. Er was af en toe wel een ‘dingetje’ dat even aandacht nodig had, maar dat mocht de pret niet drukken. Althans, niet te lang. Nee, ik heb me echt van mijn beste kant laten zien. Zo liep ik regelmatig met een vuilniszak of de afwas langs de tenten. Opvallend was dat enkele vrouwen mij dan met een aandachtige blik nakeken. Alsof ze een wereldwonder zagen! Hun man zat er meestal naast met zijn hoofd in de krant of laptop. Na enige zelfreflectie weet ik nu waarom!

Balans in de man vrouw relatie

Vrouwen zijn vaak op zoek naar balans, naar evenwicht in de relatie. Het mannendeel en het vrouwendeel in de ‘dingetjes’ die voorvallen gaan op de weegschaal. Neem nou het huishouden, typisch zo’n ‘dingetje’ dat al decennia lang een onderwerp van ‘jeuk’ bij de vrouw is. Het zit gewoon niet in het systeem van de man en wel bij de vrouw. Programmeerfoutje? Bij de holbewoners was er ook al een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden. De man ging jagen en de vrouw bleef in en rondom de grot om de berenvellen te verwerken tot kleding, het vuur brandende te houden en het kroost te verzorgen. Zouden ze toen ook al het fenomeen 7 year itch gekend hebben? Of hadden ze gewoon altijd jeuk?

Voor de vrouw is het nooit goed genoeg

Ik heb natuurlijk wel eens pogingen ondernomen om te strijken, af te wassen, op te ruimen en te stofzuigen, maar ik krijg dan meestal commentaar dat het anders moet, dat het niet goed genoeg is. Wij mannen hebben geen zin in dat gezeik, dus beginnen we er niet aan! Zo gaat het verhaal dus als mannen onder elkaar zijn en bang zijn om de Jan Doedel van de groep te worden.

Wat is de seven-year itch?

De 7 year itch is een typisch fenomeen. Iemand heeft een keer ‘ontdekt’ dat er een schijnbaar verband is tussen de beleving van de man-vrouw relatie en een tijdseenheid. Tijd is overigens slechts een door de mens bedacht concept. Waarom leggen we in hemelsnaam de liefde in een relatie langs zo’n raar concept als tijd? Liefde is tijdloos! Tenminste als de liefde echt is, diep van binnenuit komt. Hoe weet je dat dat zo is? Dat ervaar je. Dan heb je geen jeuk, maar kriebels, en niet alleen in je buik.
Maar wat gebeurt er dan toch met een relatie na ongeveer 7 jaar? Komt dat nou omdat we werkelijk volgens een 7-jaars ritme leven of houden we het 7 year itch syndroom zelf in stand om ons enigszins gerust te stellen? Wij mensen moeten nl. altijd overal een heldere verklaring voor hebben. Vanuit angst, waarvan we ons meestal niet eens bewust zijn, dekken we ons alvast in voor een tegenvaller. We zoeken van tevoren alvast een rechtvaardiging voor de ‘dingetjes’ die niet lopen in de relatie.

Jagen anno 2010

Gelukkig geldt dat voor veel vrouwen ook niet! Die vinden het gewoon fijn als hun man de wat minder leuke taakjes voor hen doet. En als beloning willen zij hem dan wel trakteren op een romantisch diner voor 2 met viool en een intiem toetje als afsluiting. Het is toch heerlijk genieten als iemand anders de taakjes doet die jij zelf niet leuk vindt? Dat is nou precies wat wij mannen ook doen! En als ‘beloning’ zorgen wij wel voor het hoofdinkomen en proberen jullie te paaien met romantische uitjes. Met veel bombarie en opsmuk brengen we alles in gereedheid voor een heerlijk avondje, ook azend op jou als toetje… Het jagen anno 2010.

Het verrassingseffect

Het is overigens ook een kwestie van gewenning en dan raak je waarschijnlijk al opgewonden door het verrassingseffect. Kijk, wij mannen zijn er aan gewend geraakt dat de was en strijk wordt gedaan en het eten zomaar ineens op tafel staat. Dat is geen verrassing meer en dus ervaren we het als gewoon. Andersom zou dat ook gelden.
Voor een succesvolle man-vrouw relatie zijn toch echt een man en een vrouw nodig die onvoorwaardelijk lief en leed delen. En dan los je samen de ‘dingetjes’ op. Als je er echt helder en logisch over nadenkt, dan accepteer je toch na 7 vette jaren in je relatie geen 7 magere jaren? Gebruik de signalen in je relatie om deze weer op te krikken, om weer die verliefdheid van toen te ervaren. Toen deed je alles vanuit onvoorwaardelijke liefde. Is dat nu weg? Waarschijnlijk niet, maar is het alleen wat stoffig en vuil geworden. Neem dit allebei – ieder voor zich – onder handen. Ga allebei je eigen relatiejas afstoffen, wassen, gladstrijken en weer dragen vanuit onvoorwaardelijke liefde. En… niet de vuile was buiten hangen!

Een gedachte over “Man Relatie: De seven-year itch”

  1. Vanmorgen kocht ik bloemen en de dame die mij hielp vroeg ik om advies.
    Dat gaf ze mij ook , en mijn opmerking was, daar hebben vrouwen toch meer kijk op dan mannen.
    Ook merkte ik op dat wij weer andere kwaliteiten hadden dat werd direct beaamd, zoals fietsbanden plakken.
    Zo houd ieder geslacht zijn eigen waarde, concludeerde wij samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *