Man relatie: ‘Haar’ in opkomst

Het was me in de ambtelijke molens al eens opgevallen, maar nu ook bewezen, zij het niet door mij: ‘haar’ is in opkomst en ‘zijn’ neemt af! “De gemeenteraad heeft in haar wijsheid besloten dat…” of “AZ, dat haar stadion verkocht heeft…” Te pas en te onpas vervoegen we al dan niet vrouwelijke zelfstandige naamwoorden met ‘haar’, soms zelfs in plaats van ‘zijn’.
Hoe zit het?

Onzijdig
Net als in andere talen kent het Nederlands mannelijke, vrouwelijke en onzijdige woorden. In andere talen is dit herkenbaarder dan in het Nederlands. In het Duits leerden we niet voor niets de rijtjes ‘der Mann, die Frau und das Buch’. Herkenbaar veranderen de lidwoorden daar ook, in het Nederlands eigenlijk alleen nog maar de bezittelijke voornaamwoorden. ‘Zijn en Haar’.

Haar
Waarom spreken opeens nu allerlei mensen zo overduidelijk de vrouwelijke variant uit? Het lijkt erop, dat de vrouwelijke variant vooral gebruikt wordt, om aan een mening, uitspraak of zinsnede extra gewicht mee te geven, meer belang. De vrouw als middel om de aandacht ergens op te vestigen.

Onder de zon
En dan is het allemaal weer verklaarbaar en is er onder de zon niets nieuws. Al eeuwen lang wordt de vrouw ingezet om de aandacht ergens mee te trekken. (Buik)danseressen, billboards, popsterretjes, pin-ups en cheerleaders, in het echte leven gebeurde het al en nu vindt het, al dan niet bewust, ook in onze taal plaats.

Vaagtaal.nl
Deze fantastische site noemt dit fenomeen de ‘haarziekte’. Mooi voorbeeld daar: ‘Zij liep naar de wasmachine, en zette haar aan. Zegt u het maar: klopt deze zin m/v grammaticaal of is het een gevalletje ‘haarziekte’?

Meer over Feite Hofman
Feite Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een  gezin met vrouw en twee kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *