Man relatie: Kerstgekte voorbij

Voor EUR 43,12 (namelijk 98 maal 0,44) porto aan kerstkaarten van de muur in de hal verwijderd. De piek van de boom afgehaald, de ballen eruit, twee houten wijndozen eronder vandaan en de boom zelf met zo min mogelijk naaldverlies buiten gezet. Eén van beide houten wijndozen bleek nog een mooie Chateau Bergerac te bevatten, gelukkig er nog tijdig uitgehaald. Een spoor van groene afgevallen naalden loopt nu door de kamer naar de openslaande buitendeuren. Straks vegen dan wel zuigen.

Dood in huis
Niemand legt doorgaans ter verhoging van de feestvreugde een dood dier of mens in zijn huis. Een dood dier misschien om op te eten, een dood mens wellicht kort ter opbaring, maar meestal niet ter versiering. Hoe anders kijken wij mensen tegen dode planten en bomen aan? Bossen bloemen bevolken tafels en vazen in Nederland en ver daarbuiten. Sterker nog: wij als Nederland BV staan bekend om onze dode bloemen die we uitvoeren! Kerstbomen worden op speciale farms gekweekt en massaal gekapt eind november om onze versiergeilheid te kunnen bevredigen in december.

Kunstboom
Dat is natuurlijk de oplossing voor dit probleem: met een kunstboom belast men minder het milieu, hij levert gegarandeerd een jaarlijks stabiele prestatie en geen stress voor het vinden van de boom met de juiste maten, dit kun je rustig op internet van tevoren uitzoeken. Dit jaar dan ook van tevoren met mijn uiterst milieubewuste vrouw het gesprek gevoerd: stappen we over op een kunstboom, een boom met kluit, nemen we helemaal geen boom of slaan we gewoon dat hele kerstgedoe dit jaar over?

Milieu
Argumenten over en weer: “De belasting voor het milieu om één kunstboom te produceren weegt op tegen zes jaar gebruik maken van een echte boom of drie jaar een boom met kuit, die dan wel elk twee jaar mee moet gaan.” “Willen wij in de zomer dan tegen een naaldboom aankijken in de tuin?” “Het is zo leuk voor de kinderen.” “Een kerststukje dan, iets met een tak aan de muur?” “Waar laten we een kunstboom? De zolder puilt nú al uit!” Breedvoerige en diepgaande kerstargumenten voor en tegen DE BOOM.

Volgend jaar
Dit jaar werd het een échte boom. Daaronder verstaan we voor het gemak een dode spar. Of een dode den. De discussie met mijn vrouw zal volgend jaar wel weer starten, zo ergens eind november. Eveneens zal ik volgend jaar waarschijnlijk weer de afgevallen naalden samen met het stof tot nadenken opzuigen, begin januari.

 Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een gezin met vrouw en twee
kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en
ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord
voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de
man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *