Man relatie: Puberposters

Zo tussen 12 en 18 ben je puber. Mijn eigen zoon was het al vanaf zijn 4e, ik volgens mij pas op m’n twaalfde. Op de een of andere manier associeer ik het begrip puber ernstig met muziek. Muziek geeft natuurlijk een tijdsgeest aan, zowel maatschappelijk als persoonlijk. Mijn tijdsgeest was er één van koude oorlog, de jaren tachtig, Michael Jackson, Madonna en Prince. Niet voor niets zijn zij allen van hetzelfde bouwjaar, 1958. Ontluikende wereldsterren tijdens mijn pubertijd.

Mijn puberkamer
Mijn kamer veranderde rond mijn twaalfde van kinderkamer naar puberkamer. De treintafel onder mijn bed werd ingeruild voor een muziekinstallatie, van AKAI. Op vrijdagmiddag nam ik er top 40 hits mee op, waarbij het zorgvuldig mikken was, om de radiostem van Erik de Zwart er niet bij op te nemen. Dit deden wij op cassettebandjes, een voor de jongere lezer betekenisloos begrip. Ook kwamen er posters, steeds meer posters. Mijn twee jaar oudere zus, dus ook puber, had, geleend uit de jaren zestig, een visnet tegen het plafond hangen, waar ik jaloers op was. Ik had dan weer mooie lege flessen met kaarsen erin.

Posters
Bij mij aan de muur hingen twee levensgrote posters van Prince, één van ‘Purple Rain’ en één van de ‘Sign ‘O’ the times’ tour. Ook hing er, tot schrik van mijn ouders, de kleine poster die bij de LP (wederom een betekenisloos begrip voor de jonge lezer) ‘Jazz’ van Queen werd meegeleverd. Een verzameling vrouwen op racefietsen, de fat bottomed girls that would be riding some day. Naakt op de fiets, wel zo zittend dat het kruis verstopt was achter dijbenen. Borstpartijen volop in het zicht. Dat kon toen blijkbaar nog net. Een poster van het formaat drie keer LP, zodat deze handig meegeleverd kon worden met de LP in de hoes.

Nena
Nena hing er ook! Wie kent haar nog? Met haar fantastische 99 luftballons! Een schoonheid pur sang vond ik haar, en zij is bij mijn weten de enige vrouwelijke popster waarbij ik wel eens minder droge dromen en fantasieën had, Bonnie St. Clair en Madonna ten spijt. Als puber hingen we rond in de stad en bekeken de posterrekken bij de muziekwinkels. Grote posters van Duran-Duran, Wham en de met grote (blote) boezem gezegende Samantha Fox. Wie kent het liedje van haar nog? De roem van haar borsten is haar muziek vanaf het begin al voorbij gegaan.

Ouder
Nu ben ik ouder van een bijna puberende zoon. Ik ben zo benieuwd wat ik ervan zal vinden als hij een plaat van blote vrouwen op zal hangen op zijn kamer. Vind ik dan dat het kan en een natuurlijke fase van de pubertijd is? Is het een mooie gelegenheid om hem uit te leggen dat masturberen niets raars is? Of laat ik het gewoon gebeuren en kies ik voor de laissez-faire opvoeding? Niet te krampachtig maar, dat lijkt zoals zo vaak het beste.

 

Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een  gezin met vrouw en twee
kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en
ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord
voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de
man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *