Man relatie: Voor altijd man

Gisteren kwam een puberherinnering boven drijven. Soms heb je dat. Als puberjochies hadden wij onze gitaarhelden, waaronder uiteraard Eric Clapton. We schrijven hier de jaren ’80, mister Slowhand was toen zelf al een jaartje ouder. Tot dan toe luisterden we naar Layla en andere oude Clapton hits. ‘Wonderfull tonight’ was nog geen grote hit geweest en kwam unplugged pas later. De jaren ’80 op het VWO in Emmen, emancipatie was nog steeds een hot item. Mannen- en vrouwenrollen maatschappelijk nog steeds niet voldoende verdeeld, bestaande man – vrouw verhoudingen nog steeds voer voor discussies.

Forever man
Toen kwam Clapton, inmiddels met gedistingeerd baardje, een keurige man in plaats van de whiskyjunk van weleer, met een meesterlijk gitaarhitje ‘Forever man’. Tekstje van niks met als refrein: ‘won’t you be my forever woman, and I’ll try to be your forever man.’

Tweede moeder
De moeder van een vriend van mij was die tijd erg hip en geïnteresseerd in alles wat wij puberjongens ook mooi vonden. Clapton luisterde ze tot dan toe vrolijk mee, in plaats van ons vol te stoppen met klassieke ellende, wat mijn ouders dan weer deden. Een soort tweede moeder zeg maar. Dat stopte bij ‘Forever man’.
Zo’n man zou toch beter moeten weten, mopperde ze. ‘Als jij mijn meid voor altijd wilt zijn, zal ik PROBEREN jouw voor altijd vent te zijn!’ ‘Zo typisch mannelijk, wij moeten en zij hoeven het alleen maar te proberen. Wat een onbetrouwbaar ras zijn jullie mannen toch. Zo ligt de kiem van het einde van een relatie er al, die man heeft toch een voorbeeldfunctie, wat denkt hij wel niet?’

Gitaar
Wij gingen voor het goddelijke gitaarloopje van ‘Forever man’. Man-vrouwrelaties, daar waren wij natuurlijk ook mee bezig, maar op een andere manier dan deze Tweede Moeder. De hormonen gierden namelijk door onze lijven, daar doe je nu eenmaal niets aan. Wij waren toen al voor altijd man.

Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman
is een 39-jarige Arnhemmer, heeft
een  gezin met vrouw en twee kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit,
een verzameling geestige en ontroerende columns en verhalen. Raoul
Heertje schreef er het voorwoord voor. Wekelijks blogt Feite voor
manOman over zijn visie op de man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl 

Een gedachte over “Man relatie: Voor altijd man”

  1. Het is maar hoe je het interpreteert. De moeder van die vriend heeft een negatieve kijk op mannen.
    Je zou het ook zo kunnen bekijken: voor Clapton IS zijn meisje zijn vrouw voor altijd, zonder enige twijfel of voorwaarde van zijn kant.
    Andersom zal hij zo goed mogelijk zijn best doen een goede man voor haar te zijn.
    Hij toont zich daarin een echte heer (wat mij betreft)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *