Man relatie: Ware emancipatie

Een schreeuwende kop in de toch doorgaans beschaafde Volkskrant van woensdag 30 september. ‘Vrouwen claimen topfuncties’. In een door ruim 200 topvrouwen ondertekend manifest, dat vandaag aan zowel eerste als tweede kamer, kabinet en sociale partners wordt aangeboden, stellen zij dat een quotum van 40% vrouwen in commissariaatfuncties en toezichtfuncties noodzakelijk is. Anders blijft teveel vrouwelijk talent in de bv Nederland onbenut.

Mannelijke vrouwvragen
Het roept een boel vragen op, zo’n kop en zo’n uitspraak van topvrouwen. Allereerst: wat is een topvrouw? Als man heb je daar wellicht andere ideeën over dan als vrouw en andersom. Is iemand met een topfunctie direct ook topman dan wel topvrouw? Koningin Beatrix? Saskia Noort? De Nederlandse volleybalsters zijn momenteel ook topvrouwen, in mijn ogen. Mijn buurvrouw? Absoluut een topvrouw, mijn eigen vrouw al helemaal.

Andersom
Johan Cruijff was een topman. Gerard Reve ook. Het Nederlands Elftal van 1988, 11 topmannen, eigenlijk de gehele selectie. Marco Borsato is een topman, alleen niet (meer) in een topfunctie. Maar Elco Brinkman? Gerrit Zalm? Vooruit, onze J-P? Alles is relatief.

Definities
Gezocht: de betekenissen van topfunctie, topman en topvrouw. Tot die tijd doen we het makkelijker en emancipatieoverstijgend. We spreken slechts van ‘topmensen’ in ‘belangrijke banen’. Waarbij de duidelijke voetnoot wordt gemaakt dat verpleegster m/v en onderwijzer m/v ook belangrijke banen zijn. We kijken niet meer bij geschikte kandidaten voor welke baan ook of zij piemel dan wel borst dragend zijn. We kiezen gewoon de meest geschikte mens voor een belangrijke baan. Op dat moment zijn we waarlijk geëmancipeerd. Dat kunnen de 200 topvrouwen wat mij betreft direct in hun manifest meenemen.

Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman
is een 39-jarige Arnhemmer, heeft
een  gezin met vrouw en twee kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit,
een verzameling geestige en ontroerende columns en verhalen. Raoul
Heertje schreef er het voorwoord voor. Wekelijks blogt Feite voor
manOman over zijn visie op de man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *