Man relatie: Waslijn

Een huisvrouw verzorgt doorgaans het huis en al haar toebehoren. We spreken dan over schoonmaak, was, kinderen en het bereiden en uitserveren van maaltijden voor haar gezin. Ook de met een theedoek om het hoofd getooide, rood gebloosde vrouw die in de tuin met een stevige bries de was ophangt, draagt aan deze beeldvorming bij, jaren zestig / zeventig romantiek of niet. Bij deze vrouw horen op zijn minst vier kinderen en liever nog vijf. Voeg hieraan nog toe een boerenbont servies en dikbelegde zelf gesneden boterhammen en een idyllisch plaatje wordt compleet.

Miele
Deze hardwerkende vrouw moest worden ondersteund. Het bleek immers niet niets, al deze activiteiten die zij moest uitvoeren om manlief te behagen en het gezin gezond op de rails te houden. Het bedrijfsleven van toen sprong hier handig op in. Zo ontstonden Miele wasmachines (er is geen betere), het Philips koffiezetapparaat (dan is het goed) en niet te vergeten het Leifheit droge wassysteem, voor binnen op de gang of op zolder. (u weet wel, een uitrolbare waslijn) Dit alles ter ondersteuning van de huisvrouw van weleer.

De jaren tachtig en negentig
Emancipatie deed haar ding en vrouwen wilden gaan werken. Niet allemaal, ik generaliseer, daarbij werkten ze al, maar tot dan toe hoofdzakelijk als huisvrouw; niet voor niets was er na de lagere school de ‘huishoudschool’. De tijd van eenvoud, mannen werden opgeleid voor een beroep en vrouwen voor huisvrouw, was definitief voorbij. Plots leek het welhaast bijzonder om te zeggen dat je het liefst thuis was en de thee uit school voor het kroost verzorgde. Het begrip parttime werken deed zijn (of haar) intrede, deeltijdhuisvrouwen ontstonden.

Hippe stellen
Echt geëmancipeerde mensen verdeelden alles! Werk én thuis. Het liefst dus én een parttime werkende man én een parttime werkende vrouw! Samen het huis én samen een inkomen. Kinderen leerden dat het niet vanzelfsprekend was dat mama altijd alles schoonmaakte en papa een pijp rookte en de krant las. Inmiddels zijn hippe kinderen trouwens eerder kind van bijvoorbeeld een gescheiden lesbostel, met meerdere moeders, een onbekende zaaddonor, en een ingewikkelde weekendregeling.

Geen oordeel
Uiteraard heb ik over deze modernere ontwikkeling geen enkel oordeel. Ik vind alles goed en ben uiterst liberaal in mijn opvattingen. Het was alleen vroeger -ik ben een ouwe lul- veel overzichtelijker. Want, tot slot, niets is mooier dan een vrouw die op een grasveld de witte was ophangt met houten knijpers, aan zo’n vierkante, ronddraaiende, waslijn.

Meer over Feite Hofman
Feite
Hofman is een 39-jarige Arnhemmer, heeft een  gezin met vrouw en twee
kinderen. In juni kwam ‘Feitmans!’ uit, een verzameling geestige en
ontroerende columns en verhalen. Raoul Heertje schreef er het voorwoord
voor. Wekelijks blogt Feite voor manOman over zijn visie op de
man-vrouwrelatie. Lees meer op www.feitmans.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *