Man Vrouw Relatie: School voor huwelijk

Uit Japan komen regelmatig vreemde verhalen als het gaat om de liefde. Maar ze pakken het ook serieuzer aan. Sinds kort kent Japan een school die mannen en vrouwen helpt zich klaar te stomen voor het huwelijk. Kunnen we van dit initiatief nog iets leren? 

Hai Christiaan,
We kennen de lachwekkende verhalen over Japanners die trouwen met robots en stripfiguurtjes en personages uit games. Maar nu is er ook serieus nieuws. Een school die opleidt tot aantrekkelijke huwelijkspartner. Iets voor Nederland? 

Wie heeft er nog zin in het huwelijk?   

De school komt in een tijd dat veel Japanners zich tegen het huwelijk keren óf juist veel moeite hebben een juiste kandidaat te vinden en te houden. Meer jonge Japanners dan ooit zijn single, ondanks de overvloed aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het koppelen van mensen. Want wie denkt dat het in Nederland de spuigaten uitloopt op het gebied van datingbureau’s is nog nooit in Japan geweest. Daar hebben ze er zo’n 4000. Momenteel leven in Japan ongeveer 127 miljoen mensen. Echter het geboortecijfer is lager dan het sterftecijfer. Het is de overheid er alles aan gelegen niet op het geschatte bevolkingsaantal van 64 miljoen voor het jaar 2100 uit te komen. Er moet dus getrouwd worden. En wel met échte dames, geen manga-meisjes. 

Leren omgaan met emoties       

Nu dan een school. De school, Infini genaamd, mag zich nog niet verheugen op grote groepen leerlingen. Ongeveer 30 vrouwelijke studentes en evenzoveel mannen hebben zich aangemeld. Helaas ontpoppen de heren zich ook nog eens opvallend vaak als dropouts. Ze spijbelen op de vakken emotionele expressiviteit en tafelmanieren. Een mogelijk Japanse echtgenote komt zo alsnog bij een zwijgende hork aan tafel. Vrouwen leren op Infini hoe zich goed te kleden, de juiste lichaamshouding aan te nemen en alles over etiquette. Beide seksen leren er praten, lopen en zichzelf presenteren op een manier die voor een aanstaande echtgenoot aantrekkelijk zou zijn. 

Daarnaast wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan het vak ‘schoonouders behagen’. In Japan is de kunst van het charmeren van schoonouders belangrijk. Schoonouders hebben namelijk flink wat te zeggen binnen het huwelijk. Wat denk je, Christiaan, tijd voor een Infini in Nederland of komen wij nog prima op eigen kracht aan de man dan wel vrouw?

Groet, Bo

Hoi Bo,

Wat een geweldig nieuws! Vroeger nam ik Japan wat minder serieus. Vreemde nationale volkssporten als walvis-schieten en ‘gemalen tijgerbotten-zalf smeren’, begreep ik niet helemaal. Gelukkig komt Japan na de ‘verwarmde toiletbril met schoonspuitstraal’, nu eindelijk weer eens met een goed idee!

Vakkenpakket

Een fantastische opleiding dus, mits het vak ‘Hoe een geschikte ongetrouwde man/vrouw te herkennen‘ ook in het opleidingsprogramma is opgenomen. Ook denk ik dat er vervolg opleidingen nodig zijn: Zo denk ik dat het vak ‘Verras de sleur’, gretig gevolgd zal worden en dat vooral mannen het vak ‘De storm voorbij laten waaien’ niet zouden laten schieten. Ook is de master ‘Kinder-kunde’ een goede optie voor velen. Maar of dit in een ‘pretpakket’ zou moeten zitten weet ik niet?

Diploma voor huwelijk en kinderen

In Nederland moet je voor het rijden van een scooter of auto, het varen van een boot, het uitbaten van een kroeg of zelfs het spelen van een potje golf, een opleiding doen en een papiertje halen. Waarom dus niet voor het huwelijk en het opvoeden van kinderen? Ik vind inderdaad dat we hier nog wel een Nederlandse vestiging van Infini kunnen gebruiken Bo! Werk aan de winkel!

Methodieken

Maar Bo, nu vraag ik me af, op welke manier worden deze vakken gegeven?

Is er een leraar die voor de klas staat? Zijn er praktijk-lessen? Moeten er werkstukken gemaakt worden met alle etiquetteregels? Of wordt er gebruik gemaakt van animatiefilmpjes met ‘manga-stripfiguurtjes’, die laten zien hoe je je schoonouders een glimlach van oor tot oor op het gezicht kunt toveren? Goede trainers en methodieken zijn essentieel om een gelukkig huwelijk te garanderen!

Tamagotchi voor het huwelijk

Uit Japan kwam jaren terug die rage met Tamagotchi’s. Die digitale huisdiertjes die je moest voeden en aandacht moest geven. Het is nu dus wachten op de huwelijks-Tamagotchi! Die moet je eerst imponeren en verleiden. Vervolgens dien je de band te versterken om het nageslacht een veilige jeugd te kunnen bieden. Uiteindelijk gaat het erom je huwelijks-tamagotchi niet te laten inslapen of te verliezen aan een andere, interessantere partner. Wat denk jij Bo? Gaat de huwelijks-tamagotchi een succes worden?

 Groet, Christiaan

Christiaan Groen is trainer / adviseur, voor ondernemingsraden en
daarnaast opsteller van organisatie-, relatie- en familieopstellingen.
Voor manOman blogt Christiaan over de man-vrouw relatie. “Het meest
normale en tegelijk het meest wonderlijke dat er bestaat op deze wereld!
Het leuke van relaties is dat ze je zo veel over jezelf leren. Relaties
gaan in mijn visie over geven en nemen, leren en ontwikkelen, jezelf en
de ander zien!” Kijk voor Christiaans werk als opsteller op www.SevenGreenSeas.com of
mail.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *