Man vrouw relatie: Competenties en timemanagement

De nieuwe geëmancipeerde vrouw is pro man. Ze wil én haar vrouwelijke eigenschappen benutten en gelijkheid met haar man. Zowel thuis als op de werkvloer. Maar hier en daar struikelen we dan toch nog over een probleem. Of wat sokken, speelgoed en kratjes boodschappen. Want dat met die eerlijke taakverdeling wil nog niet zo vlotten. Niet bij Bo thuis tenminste. Tijd voor een gesprek met Marc over timemanagement en ‘een leeg hoofd’. 

Hai Marc,
Ken je dat, je werkt een dagje thuis. Of een paar. Als ZZP-er doe je dat soort dingen. Je hebt een lange to-do-list en je bent er helemaal klaar voor. Dit gaat een productieve dag worden! Manlief kust je gedag en trekt de deur achter zich dicht. Hé, hij heeft zijn koffie nog niet op. En zijn ontbijtje half. Tenminste, de hele handel staat nog op de eettafel op de leuk geruite placemat. Terwijl toch eigenlijk de regel is dat ’s morgens in huize Bo iedereen even zijn eigen boeltje naar de keuken schuift. Een half uurtje later verdommen de kids het ook, dat schuiven. ‘Ja, maar jij bent toch thuis vandaag, mam, en ik moet nu écht weg hoor. Doei, lof joe.’

ZZP-er, thuiswerken en het huishouden

Mama thuis is synoniem aan ‘joepie, de huishoudster is er weer’. Ze gaan er totaal aan voorbij dat ik hier zit om te W.E.R.K.E.N. In mijn natste ZZP-droom, Marc, stap ik ’s morgens de deur uit, loop een paar straten door en ga een gezellig kantoortje binnen. Een kantoortje dat ik gehuurd heb zodat ik rustig mijn ding kan doen. Waarom ik dat niet doe? Geld besparing, maar ook omdat ik niet wil vluchten wanneer het even tegen zit. Nee, ze moeten leren dat het niet zo is dat wie het meest thuis, het meest doet. Lof joe 2 hoor, maar weet je wel hoeveel stukjes ik nog moet schrijven? 

Competenties en vaardigheden

Want is het leuke van thuiswerken niet dat je flexibel kunt omgaan met tijd, competenties en vaardigheden? En dan is het ook nog eens bewezen dat er productiever gewerkt wordt door thuiswerkers. Deels omdat ze niet willen dat er ook maar iemand denkt dat ze de strijk staan te doen – stel je voor – in plaats van meters maken, deels omdat thuiswerkers niet elke dag drie uur kwijt zijn om zich te verplaatsen van A naar B om daar te doen wat je thuis ook kunt? Wat in mijn geval neerkomt op een pc opstarten, inloggen en stukjes schrijven.

Maar eerlijk is eerlijk Marc, ik ben het meest creatief in een opgeruimde omgeving. Iets van opgeruimd huis, opgeruimd hoofd? Verdorie, waarom zien ze dat nu niet? Nu moet ik die vaat wel doen en, jahaaa, dan ruim ik ook meteen de kamer wel een beetje op. Ook al zijn het niet mijn spullen. Nou je zin? En als ik toch bezig ben haal ik wel even de boodschappen. Lief staat natuurlijk straks weer wél in de file en dan wordt het weer allemaal veel te laat en kan ik pas rond zeven beginnen met koken. Als ze maar niet denken dat ik morgen weer van alles van ze overneem. Morgen ben ik naar cursus. ‘Efficiënt orde op zaken stellen voor ZZP-ers.’

Groet, Bo

VOLGENS HEM

Hai Bo,
Wat een herkenbare dingen allemaal! Grappig dat ik zelf denk dat het alleen bij mij thuis zo gaat, maar nu lees ik dat het bij jou ook zo gaat. Ik bekijk het alleen vanaf de andere kant, als ‘man des huizes’. En die zorgt er toch voor dat er een belegde boterham gegeten kan worden? Of moet ik die zelf gaan kopen, smeren, beleggen en snijden? En daarna natuurlijk de vaat doen, en met de stofzuiger alle broodkruimels, hagelslag en andere ‘morsels’ opzuigen, en de vloer dweilen waar mijn dochter haar beker limonade heeft laten vallen, en het vaatdoekje en de handdoek verschonen, en ook direct een was draaien, en het toilet ontdoen van de remsporen, de zwemkleding van mijn kinderen uithangen die al 2 dagen in hun tassen zitten te broeien, en de… Oeps, sorry Bo, ik draaf een beetje door. Het gaat me al duizelen als ik hieraan denk. Ik geef het toe: hiervan zal ik niet gelukkig worden!

Taakverdeling tussen man en vrouw

En jij dus ook niet Bo! Er moet dus toch een eerlijke taakverdeling komen. En je hoofd moet ook leeg, anders kom je nooit in de buurt van je natste ZZP-droom. Zelf had ik ook altijd een pesthekel aan rotzooi en alles wat er rondslingerde op de grond, de tafel en het aanrecht. En dus had ik ook altijd de neiging mijn vrouw en de kinderen de schuld te geven dat ik niet aan de slag kon met het verwezenlijken van mijn eigen ZZP-droom. Een niet opgeruimd huis betekende dus een niet opgeruimde werkplek. Thuiswerken was op deze manier helemaal geen pretje. Maar wat kon ik hier nou zèlf aan doen? Het blijven opvullen van de huishoudelijke gaten bracht me steeds verder af van mijn droom. Het probleem was zo dus niet zichtbaar voor de andere huisgenoten. Dat was dus het probleem!

Problemen oplossen

Maar hoe kon ik nou toch mijn droom verwezenlijken? In ieder geval mijn kostbare tijd goed managen, mijn hoofd goed op orde brengen en houden en vooral: doen! Ik bedacht een slinks plan de campagne om dit allemaal naar mijn hand te zetten. Kaarsjes aan, flesje wijn erbij, relaxt muziekje en even zeggen dat ik niet per se uit ben op sex. En toen de situatie bespreekbaar gemaakt met de hoop dat mijn vrouw mijn problemen zou gaan oplossen, dus vooral de rommel opruimen. IJdele hoop…

Afspraak bij kaarslicht

Er werd wel eens wat opgeruimd, maar in mijn hoofd bleef het nog steeds een rotzooi. Opschrijven in een to-do-lijstje zou verlichting brengen. Niet dus! Deze lijst werd dagelijks langer en mijn ergernissen en frustraties groter! Zo kan ik toch nooit mijn ZZP-droom waarmaken? Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en mijn vrouw aangesproken op de bij kaarslicht gemaakte afspraken. Haar reactie was veelzeggend. “Ja Marc, maar zo zijn we niet getrouwd! Toen we elkaar het Ja-woord gaven hebben we elkaar van alles beloofd. Ik gaf mijn zelfstandigheid op om mij te verbinden met jou. En als ik goed heb opgelet dan heb ik de ambtenaar van de burgerlijke stand niet de vraag horen stellen of ik jouw wettelijke huishoudster wilde zijn.”

Mindmap aan de muur

Het werd me duidelijk, Bo. Toen ik trouwde werd ik EZP’er: “Echtgenoot Zonder Personeel”. Mijn vrouw en ik werden heel creatief om de taken eerlijk te verdelen. De to DO lijsten werden ingewisseld voor een to BE bord, een whiteboard met de weekplanning kwam aan de muur, allerlei afspraken werden op een poster gezet, we gingen met mindmaps in de weer, ’s ochtends werd een huishoudoverleg ingelast.
Het bracht allemaal wel wat verbetering, maar de echte doorbraak kwam toen ik inzag dat ik ook op een andere manier naar de rotzooi kan kijken. Rotzooi, rommel, puinhoop en chaos zijn allemaal termen waar emotionele lading aan kleeft. Tegenwoordig kan ik het zien als spullen die op de grond, tafel of aanrecht liggen. That’s it! Nothing more, nothing less. Het werd heel overzichtelijk, vooral in mijn hoofd.
Wat denk je Bo, kunnen vrouwen en mannen gelijk zijn? Voor mij in ieder geval wel. Man en vrouw zijn allebei mens. Vergeet e man cipatie en e vrouw cipatie, het is e mens cipatie. Wil je efficiënt orde op zaken stellen? Vergeet die cursus en ga lekker genieten van een speciale Mama verwendag in de sauna: Zweten Zonder Papa’s, ook een soort natte ZZP-droom.

Wit lof, Marc

Marc Faber over Marc Faber
“Sinds
1965 kan ik de wereld en haar bewoners met mijn eigen zintuigen
waarnemen. Als klein kind begreep ik vaak niet waarom mensen bepaalde
dingen zeiden en deden. En dat intrigeert me nu nog steeds. Ik begeleid
kernkrachtige transformaties van mensen (Humanalytics) en organisaties (Biznalytics).

Life
is [L]ove, [I]nspiration, [F]reedom & [E]nlightenment.
Enjoy LIFE!!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *