Moe van het zoenen? Ga Jetten!

Het woord is inmiddels gedeponeerd, want Jetten is een serieuze zaak. Society lady Juliëtte Vossen introduceerde het Jetten, de handbeweging die doet denken aan een Boeddistische groet als alternatief voor het zoenen, afgelopen weekend op een feestje in Amsterdam. Zet je handen verticaal tegen elkaar en buig licht. Ik Jet, jij Jet, wij Jetten. Genoemd naar de afkorting van haar naam, die ze van haar moeder nooit mocht gebruiken.

Mexicaanse griep
En Juliëtte zoende wat af, tegen wil en dank. Als graag geziene gaste op vele party’s, beurzen en society-evenementen zou ze wel aan de gang kunnen blijven. ‘Driemaal, dat is toch niet normaal. Zeker nu met de Mexicaanse griep. Ik denk dat het veel beter is om wat meer afstand te nemen. Al dat gezoen is nergens voor nodig en behoorlijk onhygiënisch.’

Op naar de vier
Ik vind het wel wat hebben dat Jetten. Vooral de afgelopen zomermaanden met die hitte, zit je niet te wachten op al dat plakkerige gedoe van zweterige wangen. Je make-up laat los en god weet wat je allemaal oploopt. Een rechtuitgestoken arm doet overigens ook wonderen. Afstand schep je met je lichaamshouding. Je hebt dus ook zelf aardig in de hand wie je tot je wang toelaat. Maar er blijven altijd klevers die maar raak zoenen, ook al heb je ze nog nooit gezien. Laten we dan ook maar niet hopen dat het Franse gebruik van inmiddels vier zoenen, in Nederland ooit zijn intrede doet, want dan kan Juliëtte haar lol nog op.

Foto boven: Christian Petermann
Foto van het Jetten: Parool – Jiska Fischer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *