Ook zo moe?

Ben jij ook zo moe? Grote kans dat het vandaag maandag is. De frisse start van de week bestaat namelijk niet. Uit allerlei onderzoeken komt steeds weer naar voren dat op maandag de vermoeidheid het grootst is. En dat terwijl we er in het weekend toch alles aan doen de werkstress even te vergeten. Worden we dan zo moe van het uitslapen, stappen en weekendvieren? Dat valt nogal mee. De maandag moeheid ligt niet aan een verstoord waak-slaap ritme. In de praktijk blijkt dat de werkende mens zijn slaapritme in het weekend maar een half uur tot een uur verlegt.

Werkweek
Maandag voelt zo zwaar omdat we op zondagavond al gaan nadenken over de komende werkweek. We gaan ons voorbereiden en al dit nadenken leidt tot een onrustige nacht. Een beetje zoals kinderen die de nacht voor het schoolreisje niet kunnen slapen.

Stresshormoon
Fred Zijlstra van de Universiteit Maastricht licht toe: “We hebben een groep van 50 personen gevolgd. We hebben o.a. de hoeveelheid cortisol in hun bloed gemeten. Cortisol is een stresshormoon. Het geeft aan hoe actief iemand is. Op maandagmorgen bleken mensen zich niet alleen vermoeider te voelen en slechter geslapen te hebben, de hoeveelheid cortisol bleek op maandagen ook hoger. Hierdoor voelden ze zich gespannener dan op de andere werkdagen.”

 

Bron: Volkskrant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *