Poker: mannen- of vrouwenspel?

Dat poker razendpopulair is, daar lijkt geen twijfel over mogelijk. Poker heeft de laatste jaren al menige rage weten te overleven en kent wereldwijd nog altijd een groeiend aantal spelers. Hollywood celebrities als Ben Affleck, James Woods en Tobey Maguire wisten in het verleden miljoenen aan prijzengeld in de wacht te slepen met pokergames. Laura Prepon, Shannon Elizabeth en onze eigen Fatima Moreiro de Melo hebben bewezen dat vrouwen een geduchte concurrent zijn als het op poker aankomt. Een interessante vraag die hierbij ontstaat is of poker een mannen- of vrouwenspel is. Nog altijd zijn er meer mannen dan vrouwen die dit spel spelen, maar misschien beschikken vrouwen juist wel meer over de specifieke eigenschappen die voor dit spel zo belangrijk zijn.

Instroom van vrouwen in het pokerspel

In tegenstelling tot vroeger zie je tegenwoordig steeds meer vrouwen aan de pokertafel. Voorheen werd de pokerwereld voornamelijk gerund door mannen. De instroom van vrouwen heeft zeker een nieuwe spelbeleving veroorzaakt. Waar mannen over het algemeen globaler denken, gefocust zijn op resultaten, status, macht en het bereiken van doelen, zijn vrouwen meer gericht op communicatie en onderlinge relaties. Al deze elementen komen terug in een spel als Texas Holdem Poker en wanneer er een goede man-vrouw verhouding aan de pokertafel is, dan zorgt dit voor een interessante wisselwerking.

Pokerstrategie man/vrouw

De spelstijl van mannen verschilt bijvoorbeeld van die van vrouwen. Hoewel de basis van het spel op een zelfde manier gespeeld wordt, zetten vrouwen vaak andere strategieën in. Bluffen, het maskeren van zwakke startkaarten door middel van een hoge inzet, is een van die methodes waar vrouwen niet vies van zijn. Daarnaast verkeren vrouwen in de positie om gebruik te maken van onconventionele strategieën om de aandacht van mannelijke spelers af te leiden. Uitdagende kleding bijvoorbeeld, of een subtiele flirt aan de pokertafel zijn tactieken waar dames gretig gebruik van maken. Anderzijds vinden mannen het juist lastig om grip te krijgen op hun vrouwelijke tegenstanders omdat ze het enkel moeten hebben van spelstrategieën.

Risico’s nemen in het pokerspel

Mannen lijken, in tegenstelling tot vrouwen, ook vaker geneigd om grote risico’s te nemen in het spel. Waar vrouwen voorzichtig inzetten, hebben mannen de drang om voor het grote geld te gaan en lopen hierdoor statistisch gezien ook een grotere kans op verlies. Hoewel poker een spel is waarbij naast strategie ook geluk een grote rol speelt, lijken vrouwen meer oog te hebben voor deze risico’s. Anderzijds zijn lef en het houden van overzicht over het spel juist belangrijke eigenschappen van mannen, die bij poker ook noodzakelijk zijn om succesvol te zijn.

De waarheid ligt in het midden…

Al met al lijkt het antwoord op de vraag of poker een vrouwen- of mannenspel is dus ergens in het midden te liggen. Beide geslachten beschikken over eigenschappen die waardevol zijn aan de pokertafel en daarnaast houden ze er ieder hun eigen strategieën op na. Hoewel poker nog steeds een spel voor de heren lijkt te zijn, weten de dames in ieder geval aardig hun mannetje te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *