Relatievraag: Mijn vriend drinkt te veel

Vraag aan info@manoman.nl: Mijn vriend drinkt te veel. Niet elke avond, maar als hij eenmaal begint kan hij niet stoppen. Ik zeg, een glaasje is toch ook genoeg, of twee? Maar hij zegt als ik eenmaal begin, vind ik het zo lekker dan moet die fles leeg. En dan ben ik bang dat hij ziek wordt of zo, en dan stopt hij weer een weekje, maar daarna weer verder. En hij wordt dan heel luidruchtig en gaat aan me zitten op een manier die niet lekker aanvoelt, zeker ook omdat ik dan kwaad ben. Ik raak er heel verdrietig van en weet niet wat ik moet doen. Hij wil geen hulp inroepen. Maar vindt hij mij dan niet belangrijk genoeg? – Leeg flesje.

Relatieadvies 

Dag Leeg Flesje, Helder, het alcoholgebruik van je vriend zit je niet lekker. Jouw vriend ziet het anders. Hij vindt zijn drankjes lekker en drinkt bovendien niet iedere dag. Uit je bericht maak ik op dat hij je tegemoet wil komen (hij stopt een weekje), maar het niet vol kan houden om langdurig minder te drinken. Je vermeldt geen leeftijd, daarom ga ik er vanuit dat jullie een leeftijd hebben waarop alcoholgebruik is toegestaan. Dat je vriend geen hulp wil inroepen heeft niets te maken met het feit of jij belangrijk genoeg voor hem bent. Gooi dit hem ook niet voor de voeten in een ruzie. Zijn wedervraag zal zijn waarom je zijn standpunt niet inziet en alles moet gaan zoals jij wilt. Verandering aanbrengen in een gewoonte alleen maar omdat een ander jouw gewoonte niet ziet zitten is zo goed als onbegonnen werk. Je vriend zal zelf moeten inzien dat hij (soms) te veel drinkt en dat zijn gedrag met een slok op voor jou niet leuk is.

Drinkt hij uit stress of vrolijkheid?

Je vriend drinkt niet elke dag. Op de dagen dat hij niet drinkt kun je vragen wat voor hem het verschil maakt. Weet hij dat hij te veel drinkt en stelt hij daarom een nieuwe fles zo lang mogelijk uit? Drinkt hij na een stress-dag, zit hem iets dwars of drinkt hij juist in een olijke bui ‘omdat het zo gezellig is’. Als je het antwoord weet kun je op zoek naar een alternatief. Vergeet niet dat een ingesleten patroon er een tijdje over doet om te ontstaan. Het duurt dus ook even voor je aan andere gewoonten gewend bent. Als jullie tot een punt komen dat jullie harde afspraken maken (‘Oké, ik houd het bij twee glazen per dag’) zorg er dan voor dat er niet over die grens wordt heengegaan. Wegzetten die fles en (over)morgen weer een dag! Gaat je vriend echt over de schreef met handtastelijkheden of loopt het drankmisbruik uit de hand, ga dan niet lopen modderen en hopen op beter, maar ga langs je huisarts en start professionele hulp voor jezelf.

Lees ook:
Mijn vriend wil veel reizen, maar ik heb verlatingsangst
– Waarom ben ik zo snel op relaties uitgekeken?

Zelf een relatievraag stellen?

Dat kan! Mail je vraag info@manoman.nl en wie weet wordt jouw vraag op deze site behandeld. Wil je een persoonlijk advies? Voor slechts € 19,95 krijg je een persoonlijk relatieadvies in de mail. Mail voor een online coachingsadvies je relatievraag o.v.v. manOman relatievraag + onderwerp, naar info@manoman.nl, met je leeftijd, geslacht en zo veel mogelijk relevante informatie, dan vertellen we je de betalingsprocedure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *