Samenwonen: welke financiele gevolgen heeft dat?

We hebben het hier graag over de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar een feit is dat tegenpolen elkaar aantrekken. En als die aantrekking langdurig is, is samenwonen vrijwel onvermijdelijk. Maar wat betekent hokken voor je portemonnee? Sta je met z’n tweeën financieel sterker? Om die vraag meteen maar te beantwoorden: ja. Wanneer je samenleeft zijn de kosten voor levensonderhoud lager. Je betaalt de hypotheek of de maandelijkse huur van maar één woning in plaats van twee, je bespaart op de boodschappen en op andere vaste lasten, waaronder verzekeringen. Voor de overzichtelijkheid gaan we de belangrijkste zaken even langs.

Eerlijke kostenverdeling
In een gedeeld huishouden is het zeldzaam dat elk de helft betaalt. Eerlijker is het als iedere partner een bijdrage levert die proportioneel is aan zijn of haar inkomen. Zet daarom jullie inkomsten en uitgaven op een rijtje. Degene die het meest verdient, zou ook het grootste deel van de kosten moeten betalen. Iets concreter: als jij € 1000,– per maand verdient en jouw partner brengt € 2000,– in kas, is het logisch dat jij eenderde van de kosten voor je rekening neemt en jouw partner tweederde. Door maandelijks jullie deel op een gezamenlijke bankrekening te storten, hoef je hier niet over te kibbelen.

Verzekeringen
Twee huishoudens samenvoegen in één brengt wat administratieve rompslomp met zich mee, maar de besparing kan aanzienlijk zijn. Voeg bijvoorbeeld jullie aansprakelijkheids-, opstal- en inboedelverzekeringen samen. De autoverzekering mag ongewijzigd blijven.
Samen een zorgverzekering nemen is natuurlijk niet verplicht, maar kan flink in de kosten schelen. Een zorgverzekering voor één persoon kost namelijk heel wat meer dan het bedrag dat iedere verzekerde bij een gedeelde polis betaalt. Ons advies: vergelijk de premies en voorwaarden van meerdere aanbieders voordat je een nieuw contract tekent.

Diverse vaste lasten
Op water- en energiekosten zullen jullie in ieder geval besparen. Je zit samen onder dezelfde lamp, kookt met het water uit dezelfde kraan en kijkt samen naar één televisie. Aan gemeentelijke en waterschapsbelastingen betaal je minder dan wanneer je twee huishoudens hebt. De boodschappen vallen relatief goedkoper uit omdat je grotere verpakkingen koopt, samen naar koopjes speurt en met meer plezier (en dus vaker) kookt.

Hoe verder?
Samenwonen wordt vaak als ‘proeftijd’ gezien: kunnen en willen we werkelijk met elkaar verder? Zo ja, dan is het een goed idee om vooruit te kijken. Wat als er gezinsuitbreiding komt, of wat als één van de twee partners arbeidsongeschikt wordt of komt te overlijden? Een samenlevingsovereenkomst, het geregistreerd partnerschap of het huwelijk geven jullie meer zekerheid voor de toekomst.

Beel: Budgetcoach Nieuwegein, ©Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *